FRISSÍTVE – USR-javaslat: legyenek kétnaposak a helyhatósági választások

FRISSÍTVE: A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azt javasolja, hogy kétnaposak legyenek a szeptemberi helyhatósági választások. Robert Cazanciuc, a szenátus szociáldemokrata párti (PSD) elnöke szerint a javaslat politikai játék.

Az erről szóló törvénytervezetet pénteken nyújtotta be a felsőházba Florin Presadă szenátor. A kezdeményezők a koronavírus-járvánnyal indokolják a tervezetet, és azt javasolják, hogy a választások szombaton és vasárnap (szeptember 26-án és 27-én) legyenek, naponta 7 és 21 óra között.

Presadă egy közvélemény-kutatásra hivatkozik, amely szerint a lakosság 63 százaléka kétnapos voksolást akar, 82 százalékuk pedig azt szeretné, hogy több szavazóhelyiséget hozzanak létre.

Senatoarea USR Florina Presadă a depus, în urmă cu puțin timp, o inițiativă legislativă pentru organizarea alegerilor...

Közzétette: Uniunea Salvați România - USR – 2020. július 24., péntek

 

Meglátásuk szerint, az egynapos szavazást „rendkívül megnehezítené” a fizikai távolságtartás betartása mind a szavazóhelyiségekben, mind azokon kívül, és valószínűleg kevesen mennének el szavazni, ami a megválasztott képviselők legitimitását is megkérdőjelezné.

Az USR a helyhatósági választások időpontjáról rendelkező törvény parlamenti vitája során is javasolt a kétnapos választás bevezetését, amit a többség elutasított.

Cazanciuc: ez politikai játék

Az USR javaslata „egyszerű politikai játék” – jelentette ki pénteken Robert Cazanciuc, a szenátus ügyvivő elnöke. Szerinte, miután a választási menetrendet már elfogadták, a javaslat kizárólag azt a célt szolgálja, hogy a médiaérdeklődés középpontjában tartsa az USR-t. Cazanciuc szerint, lehet erről „elvi beszélgetést” folytatni, de erre csak a választások után kerülhet sor.

(Nyitókép: Illusztráció | Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?