Jóváhagyták a Gálfi Árpád polgármester által alapított Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését

Jóváhagyta a bukaresti törvényszék szerdán a Gálfi Árpád polgármester által alapított Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését.

Gálfi Árpádot tavaly kizárták a Magyar Polgári Pártból (MPP), ezután határozta el, hogy függetlenként pályázik a következő önkormányzati választáson a polgármesteri posztra. Az új párt bejegyzését azért kezdeményezte, hogy támogatói bekerülhessenek a helyi tanácsba.

A januárban elindított pártbejegyzést Koszta Attila, a helyi hulladékkezelő cég volt igazgatója támadta meg. A polgármester úgy tudja: szeparatizmussal és autonómiapártisággal vádolta az új pártot.

A romániai pártok bejegyzésében illetékes bukaresti törvényszék megalapozatlannak találta az óvást. A végzés nem jogerős, öt napon belül fellebbezést lehet benyújtani ellene.

Gálfi Árpádot négy éve az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az MPP közös jelöltjeként választották meg Székelyudvarhely élére. Az RMDSZ alternatívájaként létrehozott két magyar párt idén létrehozta az Erdélyi Magyar Szövetséget (EMSZ), és úgy döntött, hogy a politikai szövetségben vesz részt az önkormányzati választásokon. A megegyezés azonban azt is tartalmazta, hogy nem lehet az EMSZ jelöltje az, akit a két párt valamelyike kizárt a soraiból, így az MPP ragaszkodik ahhoz, hogy a pártszövetség nem sorakozhat fel az MPP-ből kizárt Gálfi Árpád mögé.

A polgármester úgy vélte: azzal vonta magára az MPP vezetőinek haragját, hogy felbontotta a város számára előnytelennek talált szolgáltatói szerződéseket, amelyeket Szász Jenő, a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke még Székelyudvarhely polgármestereként kötött. Szász Jenő 1996 és 2008 között volt Székelyudvarhely polgármestere, valamint 2003-tól 2012-ig az MPP elnöke.

Eddig ketten jelezték indulásukat a polgármesteri székért 

A 34 ezer lakosú, 95 százalékban magyarok lakta Székelyudvarhelyt az 1989-es rendszerváltozás után többnyire az RMDSZ-szel szemben álló magyar ellenzéki polgármesterek vezették.

A koronavírus-járvány miatt júniusról elhalasztott önkormányzati választásokat szeptember 27-én rendezik meg. A jelöltállításhoz szükséges aláírások gyűjtése hétfőn már megkezdődött, de leadásukra csak augusztus 7–18. között kerül sor.

Székelyudvarhelyen egyelőre ketten pályáznak a polgármesteri tisztségre: a függetlenként – vagy a párt hivatalos bejegyzése esetén a Székelyudvarhelyért Párt jelöltjeként – újrázni készülő Gálfi Árpád ellen az RMDSZ Derzsi Lászlót, a szövetség önkormányzati frakcióvezetőjét indítja. A polgármestert támogató EMNP és az őt korábban kizáró MPP még nem tudott megegyezni az EMSZ színeiben indítandó közös polgármester-jelölt személyéről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?