Hétvégéig eldől, ki lesz az RMDSZ Hargita megyei tanácselnökjelöltje

A Hargita megyei önkormányzati elnöki tisztség kivételével szinte országszerte ismertek az RMDSZ jelöltjei az idei helyhatósági választásokra, de Horváth Anna ügyvezető alelnök szerint a hétvégére a székelyföldi megyében is lezárják a jelöltállítást.

A meghosszabbított határidőig sem tudott dönteni a három Hargita megyei területi szervezet képviselőiből álló egyeztető tanács a múlt hétvégén, hogy Borboly Csaba, a megyei önkormányzatot 2008 óta vezető csíkszéki, vagy a gyergyószéki Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke induljon a szeptember 27-i helyhatósági választásokon az RMDSZ színeiben az elnöki tisztségért. A bizalmi szavazást 8:5 arányban Borboly nyerte, de a szabályzat szerint mindhárom régióból kellett volna legalább egy támogató voksot kapnia, de mivel a Gyergyói-medence küldöttei nem szavaztak rá, jelölése nem tekinthető elfogadottnak.

A patthelyzet feloldása a Szövetségi Elnökség feladata lesz ezek után, a testület által javasolt jelöltet pedig a Szövetségi Állandó Tanácsnak (SZÁT) is jóvá kell hagynia. Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke érdeklődésünkre azt közölte: péntek estig várhatóan megszületik a döntés.

A hétvégi HET-ülés után Borboly Csaba kifejtette reményét, hogy az egyeztető tanácsban született eredményt „végleges döntés formájába önti” az RMDSZ vezetősége. Barti Tihamér korábban azt nyilatkozta a Maszolnak, hogy „bárhogy is dönt az RMDSZ bármelyik testülete, elfogadom a döntést”. Július 20. óta a pártok, választási szövetségek, nemzetiségi szervezetek és független jelöltek gyűjthetik az induláshoz szükséges tmogató aláírásokat.

(Nyitókép: A csíkszeredai megyeháza | Fotó: Wikiwand)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?