Orban: nem akarunk újabb korlátozásokat, de…

A kormány nem szeretne már korlátozásokat, a gazdaságot negatívan érintő intézkedéseket bevezetni a pandémia miatt, de ez a szabályok betartásán múlik – jelentette ki Ludovic Orban kormányfő szombaton.

„A gazdaság újraindul, támogatásra van szüksége, az embereknek munkahelyre van szükségük, a cégeknek működniük kell, a gazdaságnak fejlődnie kell, tehát nem szeretnénk bevezetni már semmiféle olyan intézkedést, amely negatív hatással lenne a gazdaságra, illetve semmiféle, a jogokat korlátozó megszorítást” – fejtette ki a miniszterelnök. Hangsúlyozta azonban, hogy mindez a szabályok betartásán és a vírus terjedésének a visszaszorításán múlik.

Arra a kérdésre, hogy szükséges lesz-e a helyhatósági választások elhalasztása amennyiben az esetek száma nem stabilizálódik, Orban azt válaszolta, hogy a kérdés itt az, hogy „a választási kampány és a választások megszervezése növeli-e a járvány terjedésének a kockázatát, vagy sem”. Ha a választások megszervezése nem jelent plusz kockázatot, nem lesz szükség a halasztásra. Ezzel kapcsolatban a kormányfő felszólította a politikai alakulatokat, hogy „ne kampányoljanak a járvány apropóján”.

„Nem szeretnénk abba a helyzetbe jutni, hogy el kelljen halasztani a választásokat, de amennyiben szükséges lesz, minden intézkedésre készen állunk a lakosság egészségének védelmében” – szögezte le Orban.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szintén szombaton azt mondta, hogy a kormány jelenleg nem tervezi a helyhatósági választások elhalasztását.

(Nyitóképen: Ludovic Orban | Fotó: gov.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?