Patthelyzet Hargita megyében: nem sikerült dönteni az RMDSZ-es tanácselnökjelölt személyéről

Továbbra is kérdés, hogy ki lesz az RMDSZ jelöltje a Hargita megyei tanácselnöki tisztségre az idei helyhatósági választásokon, ugyanis a megyei egyeztető tanács (HET) péntek késő délutáni ülésén sem tudtak dönteni a két jelentkező, Borboly Csaba jelenlegi megyei önkormányzati elnök és Barti Tihamér alelnök között.

A Hargita megyében működő három – teljesen egyenrangú – területi RMDSZ-szervezet közül kettő állított megyei önkormányzati elnökjelöltet: a csíkszéki szervezet Borboly Csabát, a 2008 óta hivatalban lévő tanácselnököt, a gyergyószéki szervezet pedig Barti Tihamért. Utóbbi szervezet mindvégig kitarott jelöltje mellett, mondván, hogy a rendszerváltás óta eltelt harminc évben Udvarhelyszék és Csíkszék is adott megyei tanácselnököt, csak a Gyergyói-medence nem.

Bár a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott korlátozó intézkedések miatt egyik jelölt sem teljesítette azt a feltételt, amely mindhárom területről egy bizonyos számú választmányi tag támogató aláírását írta elő, a Szövetségi Elnökség elfogadta mindkettő jelentkezését, de a döntés hatáskörét július 6-án visszaadta a Hargita megyei Egyeztető Tanács (HET) hatáskörébe, azzal az indoklással, hogy a Hargita megyeiek a legilletékesebbek meghozni a döntést ebben a kérdésben.  

A péntek délutánra kitűzött HET-ülésen azonban egyik fél sem engedett. A 15 (hat-hat udvarhelyszéki és csíkszéki, illetve három gyergyói) tagú testület szabályzata szerint ahhoz, hogy a két jelölt közül valakit kiválasszanak, mindhárom területről kapnia kellett volna legalább egy támogató szavazatot. Információink szerint a gyergyói küldöttek ragaszkodtak ahhoz, hogy az ő jelöltjüket indítsa az RMDSZ a választásokon tanácselnökjelöltként.

Borboly Csaba, aki július elsejétől vette át a HET soros elnökségét, a tanácskozás után a Maszolnak elmondta, hogy a megbeszélésen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök is. „Nagyon hasznos és tartalmas, azt is mondhatnám, hogy kibeszélős HET-ülésre került sor. Rég nem volt ilyen, hogy ennyire őszintén, bátran, de építő jellegűen mindenki elmondta a közösségének az igényeit és elvárásait” – mondta a gyűlés hangulatáról. 

Szerinte fontos, hogy Hargita Megye Tanácsának az elnöke olyan személy legyen, akit mind a három térség RMDSZ-szervezete támogat, ezért abban maradtak, hogy a három területi elnök – rajta kívül Barti Tihamér és az udvarhelyszéki Bíró Barna Botond – szombaton folytatja a megbeszélést, és azon egy vetésforgót dolgoz ki a következő három választási ciklusra, beleértve az idei helyhatósági és parlamenti választásokat. Ez a megyei önkormányzati elnöki és alelnöki tisztségek, a parlamenti mandátumok, kormánymegbízotti funkciók arányos elosztásáról rendelkezne.

„A feladat, hogy egy olyan elképzelést vázoljunk fel, amely alapján minden térség a súlyának, a teljesítményének megfelelően érezze helyét a közös munkában. Ezt a szekeret közösen kell húzzuk, illetve senki sem érezheti vesztesnek magát” – nyilatkozta. A megyei tanácselnök szerint egy mindenki számára elfogadható rotációs rendszerrel elejét vehetik a mostanihoz hasonló helyzetnek, és biztosíthatják, hogy az RMDSZ jelöltjei jól szerepeljenek a következő helyhatósági és parlamenti választásokon.

Borboly Csaba elmondta azt is, hogy ha a három területi RMDSZ-elnök egyezségre jut, akkor online fogják szentesíttetni a HET mind a 15 tagjával a döntést, ha nem, akkor újabb HET-ülést fog összehívni. Ha nem sikerül dűlőre vinni a dolgot, akkor a Szövetségi Elnökség (SZE) választja ki a tanácselnökjelöltet. A jelöltállítási határidő ugyanis július 19., vasárnap. „Bízom benne, hogy tudjuk tartani a határidőt. Én kompromisszumképes vagyok, és bízom benne, hogy mindenki felül tud emelkedni a pillanatnyi befeszült álláspontján, és egy olyan tizenkét éves menetrendet tudunk felállítani, ami alapján hétfőtől elindíthatjuk Hargita megyében az RMDSZ-kampányt" – monda a tanácselnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?