FRISSÍTVE – Helyhatósági választások 2020: hétfőtől gyűjthetők a támogató aláírások

FRISSÍTVE: A politikai pártok, a nemzeti kisebbségekhez tartozó szervezetek, a politikai szövetségek, a választási szövetségek és a független jelöltek július 20-tól megkezdhetik a támogató aláírások gyűjtését a helyi és megyei tanácsos-, polgármester és megyei tanácselnökjelöltek számára, akik indulni szeretnének a szeptemberi helyhatósági választásokon – közölte pénteken az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Az AEP közzétette a választási időszak menetrendjét, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette csütörtökön a helyhatósági választások napját kijelölő törvényt. A 2020/135-ös törvény értelmében az idei helyhatósági választásokat szeptember 27-én tartják. A támogató aláírások gyűjtését július 20-án lehet elkezdeni. A választási szövetségek regisztrációs ideje augusztus 7–11., a jelöltlistákat augusztus 7. és 18. között kell benyújtani.

A választási kampány augusztus 28-án kezdődik és szeptember 26-án, 7 órakor ér véget. Július 31-én kinevezik a Központi Választási Iroda (BEC) bíráit. Augusztus 2-án a BEC-et kiegészítik az AEP elnökével és alelnökeivel, valamint az összes olyan párt egy-egy képviselőjével, amelynek tagjai között van legalább hét szenátor vagy tíz parlamenti képviselő, vagy amely parlamenti képviseletet szerzett az előző parlamenti választásokon, valamint a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának képviselőjével. További részletek a www.roaep.ro honlapon találhatók.

Eredetileg június végén kellett volna megszervezni a választásokat, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották. Hosszas alkotmányossági viták és politikai csatározások után végül az önkormányzati tisztségviselők megbízatásának lejárta előtt néhány nappal lépett hatályba az a törvény, amely november elsejéig meghosszabbítja mandátumukat. A jogszabály lerövidítette a választási előkészületek időtartamát, és felére csökkentette a jelölésekhez szükséges támogatói aláírások számát. Lehetővé tették az elektronikus (internetes) aláírásgyűjtést, továbbá azt is, hogy a pártok és a független jelöltek elektronikus úton juttassák el a választási bizottsághoz az induláshoz szükséges dokumentumokat.

Az idei önkormányzati választások megrendezésének módja kormánybuktatáshoz vezető éles vitákat váltott ki a koronavírus-válság előtt. Ludovic Orban miniszterelnök – a járvány miatt azóta ismét beiktatott – kormányát azért buktatta meg februárban a parlament baloldali többsége és az RMDSZ, mert csak így tudták megakadályozni az általuk ellenzett kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

Később, mikor egyértelművé vált, hogy el kell halasztani a voksolást, arról kezdődött politikai csatározás, hogy a kisebbségi kormánynak avagy a parlamentnek van-e joga meghatározni az önkormányzati választások új időpontját. Mire az utolsó pillanatban az összes jogi buktatót sikerült elhárítani, és a nagy pártok megállapodtak a szeptember 27-i dátumban, a járványhelyzet ismét kérdésessé tette az önkormányzati választások megrendezését. A fertőzések üteme másfél hónapja ismét növekvőben van, és most már másfélszer annyi fertőzöttet diagnosztizálnak naponta, mint ahányat a járvány első, áprilisi tetőzésekor, amikor először halasztották el az önkormányzati választásokat.

(Nyitókép: Illusztráció | Archív felvétel)

Kapcsolódók

Kimaradt?