FRISSÍTVE – Ki lesz a harmadik polgármesterjelölt Székelyudvarhelyen?

 

FRISSÍTVE  - Nemet mondott dr. Geréb László a Magyar Polgári Pártnak arra a felkérésre, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben induljon Székelyudvarhely polgármesteri tisztségéért. A közgazdász közölte, nem áll szándékában aktívan részt venni a jelenlegi „hivatalos” politikában. A felkérés tovább rontotta az MPP és az EMNP helyi szervezeteinek amúgy sem felhőtlen viszonyán.

Nem éppen szokványos módot választott a Magyar Polgári Párt székelyudvarhelyi szervezete, hogy polgármesterjelöltet „szerezzen magának” a közelgő helyhatósági választásokra. Mike Levente, az MPP helyi szervezetének elnöke nyílt levélben kérte fel dr. Geréb László közgazdászt, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) helyi elnökét, hogy az őszi helyhatósági választásokon az MPP és a Néppárt által életre hívott Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben induljon Székelyudvarhely polgármesteri tisztségéért.

A Facebookon szerdán közzétett felkérésben Mike Levente úgy fogalmazott: számos székelyudvarhelyi választópolgárral közösen hiszik, hogy „szakmai tudásával és hozzáértésével, polgári értékrendjével és településünk iránti elkötelezettségével (Geréb László) ki tudja mozdítani városunkat az évek óta tartó stagnálásból, középszerűségből, olyan fejlődési pályára állítva Székelyudvarhelyt, mely egy biztató jövőképet nyújt a lakosságnak, fiatal és idősebb korosztályoknak egyaránt.”

Közlemény, válasz a felhívásra Ezelőtt 12 évvel, 2008-ban szálltam ki a politikából. A Magyar Polgári Párt alapító...

Közzétette: Gereb Laszlo – 2020. július 16., csütörtök

Csütörtökön Geréb László saját Facebook-oldalán megköszönte a felkérést, de nemet mondott rá. Mint írta, ma már nem hisz abban, hogy a politika legalább helyi szinten tud szakmai és önzetlen lenni, ezért is szállt ki belőle. „Közgazdász vagyok, regionális politikában, pénzügyekben és stratégia menedzsmentben érvényesítem tudásom. Úgy érzem, hogy ezen szakmai ismeretekkel tudom a leginkább szolgálni ezt a kis közösséget. Emellett ki is tartok” - írta válaszában Geréb László.

Kérdéses az együttműködés az MPP és az EMNP között

Csütörtök délután az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) udvarhelyi szervezete közleményben reagált az MPP felkérésére. „Meglepetten, de nem értetlenül állunk e lépés előtt” – írta Ölvedi Zsolt, a helyi szervezet elnöke. A két kisebbik magyar párt között ugyanis Gálfi Árpád polgármester MPP-s kizárása óta nem felhőtlen a viszony, az udvarhelyi néppártosok voltak az egyetlenek, akik januárban nemmel szavaztak a két párt fúziójára, és Udvarhelyen még mindig nem sikerült megállapodni a székelyudvarhelyi EMSZ Helyi Testületének a megalakításában.

A mostani közlemény szerint a néppártosok úgy vélik, hogy „egy szűk érdekcsoport hatalmába kerítve a székelyudvarhelyi MPP szervezetét, arra akarja felhasználni a szebb napokat is megélt pártot, hogy RMDSZ kézbe játssza át a város vezetését.” Kihangsúlyozzák továbbá, hogy nem a felkért „jelölt” személyével szemben van kifogásuk, „hiszen nyilvánvaló, hogy miután maga sem tudott e kamikaze akcióról, tulajdonképpen ő is áldozata a Mike Levente által vezetett szervezet cselszövésének.”

A néppártos reagálás még inkább kérdésessé teszi, hogy lesz-e az EMSZ-nek saját polgármesterjelöltje Udvarhelyen. „Ettől kezdve számunkra teljesen hiteltelenné és vállalhatatlanná váltak az MPP helyi vezetői, így a velük való őszinte együttműködés is, ezért keressük a módját, hogy az EMSZ szabályzatát figyelembe véve, betartva az általunk prioritásként kezelt közéleti megtisztulási szándékot, megtaláljuk a megfelelő partnereket, akikkel leginkább együtt tudunk működni városunk érdekében” - olvasható a közleményben.

Ugyanakkor az udvarhelyi néppártosok közleményén sem lehet meglepődni. Gálfi kizárását követően az EMNP udvarhelyi szervezete kiállt a volt MPP-s polgármester mellett, egy esetleges EMSZ-es polgármesterjelölt indítása pedig jelentősen lecsökkentené pártfogoltjuk esélyeit.

Mindent boríthat egy harmadik jelölt

Székelyudvarhelyen egyelőre ketten pályáznak eséllyel a polgármesteri székre, az MPP-EMNP koalíció színeiben négy évvel ezelőtt mandátumot nyerő, de most függetlenként induló Gálfi Árpád polgármester, illetve az RMDSZ jelöltje, Derzsi László, a szövetség önkormányzati testületének frakcióvezetője. Kérdés, hogy az EMSZ esetleges jelöltje kinek az esélyeit rontaná jobban.

Négy évvel ezelőtt az RMDSZ lecserélte addigi polgármesterét, Bunta Leventét és Arros Orsolyát indította helyette. Bunta függetlenként indult, így az RMDSZ-szavazók voksa megoszlott, ez pedig az MPP-EMNP koalíciós jelölt, Gálfi Árpád győzelmét jelentette.

Ez a forgatókönyv idén akár meg is ismétlődhet, könnyen elképzelhető, hogy az EMSZ jelöltje megosztja majd a korábban győztes MPP-EMNP koalíció szavazóit (főleg ha a Néppárt székelyudvarhelyi szervezete továbbra is kitart Gálfi mellett), ez pedig jelentősen növelné Derzsi esélyeit. Merészebb jóslatok szerint csak így van esélye győzni.

És van még egy fontos kérdés, amelyre az udvarhelyi választóknak majd válaszolniuk kell: kinek szavaznak többséget a város önkormányzati testületében. Mert ha ez nem lesz „kompatibilis” az új polgármester személyével (amire jelen állás szerint igen nagy az esély), akkor nehéz elképzelni bármilyen pozitív változást Székelyudvarhelyen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?