Szerdán dönthet a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

A koronavírus-fertőzések számának hetek óta tartó növekedése miatt és a kormánytagok elmúlt napokban tett nyilatkozatai alapján szinte biztosra vehető, hogy a kabinet szerdai ülésén döntés születik a veszélyhelyzet másodszori meghosszabbításáról.

Több mint egy hete 600 feletti a koronavírus-fertőzések napi esetszáma (hétvégéken kevesebb, de akkor kevesebb tesztet is dolgoznak fel), ami miatt Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, Raed Arafat belügyi államtitkár és utóbb Ludovic Orban miniszterelnök is elkerülhetetlennek nevezte a koronavírus-járvány elleni védekezés enyhébb formájának, a május derekán kihirdetett, majd júniusban meghosszabbított veszélyhelyzet újbóli „megtoldását” 30 nappal.

Délután két órakor az elnöki hivatalban Klaus Iohannis államfő Orbannal és a járvány elleni védekezésben érintett minisztériumok vezetőivel tanácskozik a válságkezelésről. Ezt követően várható ez elnöki bejelentés. Legalábbis az elmúlt öt hónapban minden egyes alkalommal az elnök állt elő a legfontosabb mondanivalóval, amiből az következhet, hogy vagy (amint az ellenzéki szociáldemokraták állítják) ő irányítja a kormányt, vagy átvette a sokszor egymással ellentmondásba keveredő, netán a járványügyi óvintézkedésekkel szembenő döntéseket hozó (lásd Marcel Vela belügyér ortodox húsvéti engedményeit, amelyeket utóbb visszavontak) kormánytagok helyett a kommunikációt.

Ezt követően, 16 órától az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) ülésezik, amelyik megfogalmazhatja ajánlását a kormánynak a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Mivel ennek az elnöke Ludovic Orban kormányfő, nem lesz meglepetés, ha azt fogja javasolni a bizottság, hogy további 30 napig maradjon érvényben az eredetileg július 17-én lejáró veszélyhelyzet. A kormányülés 17-30-kor kezdődik, amelyen a kormány az előbbiek alapján meghozza a döntést a hosszabbításról, de a Pro TV honlapja szerint Ludovic Orban azt is ajánlani fogja, hogy az éttermi teraszokat és az éjszakai szórakozóhelyeket 22 órától zárják be, mert ezeket tartja a „koronavírus-fertőzés melegágyának”. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy ha meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, nem vezetnek be korlátozó intézkedéseket, de újabb enyhítésekre sem számíthatunk.

A múlt hónapban alkotmányossági vita lett a veszélyhelyzet meghosszabbításából, ugyanis a nemzeti liberális párti (PNL) kormány nem kérte a parlament felhatalmazását hozzá, csak tájékoztatta a törvényhozást a döntésről. Végül az alkotmánybíróság kimondta, hogy a kormány ezt megteheti ahányszor akarja anélkül, hogy a parlament beleegyezését kérné – ehhez csak a veszélyhelyzet kihirdetésekor van szükség.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?