Bár tovább nő a fertőzések száma, nem szavaztak a „karanténtörvényről”

A Szociáldemokrata Párt (PSD) kérésére hétfőre halasztotta a szenátus jogi bizottsága a szavazást a járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szóló tervezetről.

A PSD javaslatát a testület hat tagja támogatta, ketten ellene voksoltak, hárman tartózkodtak. Robert Cazanciuc PSD-s szenátor arra hivatkozva kérte a vita hétfőre halasztását, hogy legyen idő tanulmányozni a vonatkozó európai uniós eljárásokat és gyakorlatot. A kormány tervezete ugyanis "nem koherens", "márpedig az állampolgároknak joguk van egy olyan törvényhez, amely megvédi őket" – jelentette ki.

A jogi bizottság tagjai már péntek délután elkezdték a tervezet tárgyalását, és - Cazanciuc szerint - szombat hajnali négy óráig dolgoztak, de még időre van szükség a jelentés véglegesítéséhez, mert egy "jó törvényt" akarnak, amely nem bukja el az alkotmányossági kontrollt - tette hozzá.

Iulia Scântei nemzeti liberális párti szenátor ellenezte a halasztásra vonatkozó javaslatot, hangsúlyozva, ez okafogyottá teszi a plénum szombat délre összehívott ülését, ugyanakkor kihat az emberek egészségének védelmére is. "Ha hétfőre halasztjuk az ülést, késleltetjük a tervezet elfogadását, és lehetővé tesszük, hogy a beteg, fertőzött személyek szabadon mozogjanak" - érvelt.

Orbant felháborította a halasztás

A kormányfőt felháborította a jogi bizottság döntése. Ludovic Orban szerint a törvény elfogadásának késleltetése az új megfertőződések számának további növekedéséhez vezethet.  Hozzátette, a törvény "nem bonyolult", de rendkívül fontos, mert lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy járványhelyzetben elrendeljék a szükséges intézkedéseket.

"Nem értem, miért húzza az időt a Szociáldemokrata Párt, miért akadályoztatja az olyan döntések meghozatalát, amelyek alapvető fontosságúak a román állampolgárok egészségének és életének védelme szempontjából. Ez a politikai játszma és szisztematikus szabotázs kihat a járvány elleni küzdelem hatékonyságára" – fogalmazott a miniszterelnök.

A járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szóló törvény tervezetét a képviselőház már elfogadta, a felsőháznak döntéshozó testületként kell szavaznia róla.

Kapcsolódók

Kimaradt?