Kelemen Hunor: a gyergyóiakon múlik, hogy akarnak-e változást

FRISSÍTVE - A város és a régió gazdasági felzárkózását ígérte pénteken a gyergyószentmiklósiaknak Kelemen Hunor, ha az önkormányzati választásokon az RMDSZ jelöltjeire szavaznak.

A szövetségi elnök Barti Tihamér gyergyószéki területi elnökkel és Csergő Tibor polgármesterjelölttel együtt tartott sajtótájékoztatót. Előzőleg gyergyószéki polgármesterekkel, polgármesterjelöltekkel, a gyergyószentmiklósi tanácsosjelöltekkel találkozott.

Elöljáróban emlékeztetett, hogy Hargita megyében Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós az a két jelentős település, amelyeket nem az RMDSZ vezet.  „Azért vagyok itt, hogy támogatásomról biztosítsam Csergő Tibor polgármesterjelöltet és az RMDSZ tanácsosi listáját. Már bebizonyítottuk székelyföldi viszonylatban is, hogy ahol mi vezetőink tartósan irányítanak egy települést, ott van fejlődés, vannak beruházások. Épül, fölzárkózik egy-egy régió azáltal, hogy a központját jelentő város képes fejlődni. Úgy gondoljuk, hogy Gyergyószentmiklóson is lehetséges ilyen változás” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Utalt arra, hogy eltelt 12 év, amióta a várost nem az RMDSZ-t vezeti. „2008-ban megbüntettek a választók. Ma képesek vagyunk egy olyan csapattal a gyergyószentmiklósi emberek mellé állni, Csergő Tiborral az élen, ami lehetővé tenné, hogy Gyergyószentmiklós is fölzárkózzon, nem csak a környező települések szintjére, de akár a székelyföldi városok szintjére is” – fogalmazott a politikus.

Az RMDSZ elnöke úgy véli, hogy Csergő Tibor polgármesterjelölt és a tanácsosjelöltek is pontosan tudják, hogy melyek Gyergyószentmiklóson a legfontosabb problémák, és bízik benne, hogy jól fognak szerepelni a választásokon. Elmondta, hogy a jelöltek a következő hetekben fogják bemutatni a programjukat. „A gyergyószentmiklósi embereken múlik, hogy akarnak-e változást. Ha akarnak változást, mi a tudásunkkal, tapasztalatunkkal, kapcsolati tőkénkkel ezt a változást segítjük” – jelentette ki a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor utalt arra, hogy az előző négy évben az RMDSZ együttműködött az MPP-s városvezetéssel. Hangsúlyozta, hogy ez az együttműködés tudatos döntés volt, amit a városért hoztak meg. „Úgy gondoljuk, hogy ezt a feladatot jobban el tudjuk látni, mint ahogy ezt tette az elmúlt 12 évben a város vezetése” – szögezte le.

A politikus beszámolt arról, hogy a parlament elfogadta az RMDSZ törvénytervezetét, amely szerint szeptember 27-én tartják az önkormányzati választásokat. A jogszabályt várhatóan az államfő is ki fogja hirdetni. Megjegyezte, hogy a választások megszervezését a koronavírus-fertőzéses esetszámok is befolyásolhatják, de az RMDSZ úgy készül, hogy a dátum szeptember 27-e marad.

Csergő Tibor: most versenyhelyzet van

Csergő Tibor polgármesterjelölt elmondta, a gyergyószéki elöljárókkal tartott találkozóból az szűrődött le: a szomszédos települések is támogatják azt, hogy Gyergyószentmiklóson újra RMDSZ-es vezetés legyen. „Mi ezt fölvállaljuk, ezt próbáljuk teljesíteni. Annyira leszakadt ez a város, hogy szükség van a változásra. Egyetlen kiút, hogy véget vessünk a 12 éve tartó ellenzéki szerepnek. Úgy érzem, győzelemre tudjuk vinni az RMDSZ-t” – jelentette ki.

Csergő szerint az RMDSZ bukaresti közbenjárásával Gyergyószentmiklósra irányított beruházási alapok is veszélybe kerülhetnek, ha nem lesz váltás a város élén. „Az elmúlt négy évben valóban együttműködtünk az MPP-es városvezetéssel, de most versenyhelyzet van. A jelenlegi városvezetés egyetlen beruházást sem tudott tisztességesen befejezni. Ez már nem megengedhető. Mi képviseljük a változás lehetőségét” – fogalmazott a jelölt.

Borboly vagy Barti?

„Csíki képviselőként, gondolom, az álláspontom világos. Számomra csíkiként a csíki területi szempontok a mérvadóak. Ám szövetségi elnökként a gyergyói igényt is értem, 30 év után legitimnek tartom” – jelentette ki Kelemen Hunor arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy mi az álláspontja a Hargita megyei tanácselnökjelölt személyével kapcsolatos vitáról. A vita arról szól, hogy a csíki területi szervezetet képviselő jelenlegi tanácselnök, Borboly Csaba legyen-e a jelölt, vagy a Gyergyó területi RMDSZ elnöke, Barti Tihamér, ugyanis mindketten jelezték, hogy megpályáznák a tisztséget.

A végső döntés erről a Hargita Megyei Egyeztető Tanácsnak kellett volna meghoznia, konszenzussal. Ez nem történt meg, a gyergyóiak ellenszegülése miatt. Barti Tihamérék arra hivatkoztak, hogy az elmúlt 30 évben a három Hargita megyei területi szervezetből a gyergyói volt az egyetlen, amelynek nem jutott tanácselnöki tisztség. A kérdést hétfőn a Szövetségi Elnökség is megvitatta, és végül a döntést visszautalta az egyeztető tanácshoz. Kelemen Hunor a sajtótájékoztatón ezt bölcs lépésnek nevezte. „Azt szeretnénk, hogy Hargita megyében dőljön el a jelöltség. Olyan megoldást kell találni, hogy minél kevesebb sérültje legyen a döntésnek” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?