Karantén-kötelezettség: meggyőzte Arafat a PSD-t a törvény elfogadásának szükségességéről

A parlament meg fog szavazni egy „koherens és hatékony” karanténtörvényt, amely megóvja a romániai lakosokat – írta Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke a Facebookra csütörtökön, miután ez ügyben tárgyalt Raed Arafat belügyi államtitkárral, az országos katasztrófavédelem vezetőjével.

„A szakértők és a civil társadalom segítségével olyan karanténtörvényt alkottunk, amely valóban megóvja a románokat a járványtól, és nem az a célja, hogy leleplezze a visszaéléseket. Reggel találkoztam Raed Arafattal és számos jogász kollégával, hogy a lehető legjobb formát adjuk a karantént és elkülönülést szabályozó törvénynek” – olvasható Ciolacu bejegyzésében.

Úgy vélekedett: a nemzeti liberális párti (PNL-) kormány „csak katasztrófákat dolgoz ki és küld a parlamentnek”. Ezeket sürgősségi eljárással kell kijavítani – tette hozzá Ciolacu.

Cu ajutorul specialiștilor și al societății civile, am construit o lege a carantinei care chiar să-i protejeze pe români...

Közzétette: Marcel Ciolacu – 2020. július 9., csütörtök

 

„Tegnap tárgyalásra hívtuk a civil társadalom szakértőit, akik segítettek kiiktatni azokat a liberális aberrációkat, amelyek a románok jogait és szabadságait veszélyeztették. Ma, egy Arafattal folytatott részletekbe menő tárgyalás után megvan a garanciánk arra, hogy egy koherens és hatékony törvényre adjuk a végső voksot!” – olvasható az ügyvivő PSD-elnök bejegyzésében.

A karantén-kötelezettség törvénytervezetét hétfőn dolgozta ki a kormány, és küldte a parlamentnek, hogy sürgősségi eljárással fogadja el. A jogszabályra azért volt szükség, mert egy alkotmánybírósági döntés nyomán a hatóságok nem kötelezhették karanténra a koronavírussal fertőzött, vagy fertőzésgyanús személyeket. Ciolacu – aki a képviselőház elnöke is – élesen bírálta a törvénytervezetet, amelyet csütörtökön tűzött vitára a parlament elsőként megkeresett alsóháza.

Kapcsolódók

Kimaradt?