Belföld

 • A külügyminiszter szerint Băsescu elvesztette hitelét

  Titus Corlățean külügyminiszter szerint Traian Băsescu államfő Magyarország rendreutasításáról szóló nyilatkozata nem lehet hiteles, miután korábban egy asztalnál ült azokkal, akik „szélsőségesen nacionalista” retorikát használtak - közölte szerdán internetes kiadásában az Adevărul című lap.

 • Borbély László párbeszédre hívja a politikumot

  Az utóbbi napok politikai történéseivel kapcsolatosan Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke szerdán kijelentette: „a román politikum - főleg a nacionalisták, de nemcsak – megint megpróbálják a magyarellenes kártyát előhúzni a tarsolyukból”. Szerinte a sajtó ráharapott a magyarországi politikusok nyilatkozataira, viszont a nyári táborokban nem történt semmi látványos.

 • Visszaállítaná a halálbüntetést a legkisebbik kormánypárt

  Újra bevezetné a halálbüntetést Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt (PC) alapítója, aki szerint vannak olyan bűncselekmények, amelyekért minden más ítélet kevés. Példaként azt a nemrég történt esetet említette, amikor egy apa megerőszakolta két éves kislányát.

 • Ponta: Băsescu lesüllyedt Vona Gábor alávaló szintjére

  Victor Ponta román miniszterelnök ostobaságnak minősítette Traian Basescu államfő hétfői, Magyarország rendreutasítására vonatkozó kijelentését, amivel szerinte egy "szélsőséges politikus" szintjére ereszkedett le - közölték szerdán a román hírügynökségek.

 • Elveszik Tőkéstől a Románia Csillaga érdemrendet?

  „Következetes és felháborítóan románellenes viselkedése” miatt elvenné Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrendet Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Az USL társelnöke 2009 decemberében „sem értette meg” Traian Băsescu államfőt, amikor kitüntette Tőkést az 1989-es forradalom húszadik évfordulója alkalmából.

 • Román lapvélemények Băsescu magyarellenes kijelentéseiről

  A keddi román lapok tág teret szentelnek Traian Băsescu államfő azon hétfői kijelentésének, miszerint Románia vezető szerepet fog vállalni Budapest "rendreutasításában", mert Magyarország az "instabilitás tűzfészkévé" vált a kisebbségi kérdésben.

 • Ilyés Gyula: a kormány intézkedései gátolják a kisközösségek fejlődését

  „Az utóbbi időszak törvénykezései és a kormány intézkedései nagymértékben és folyamatosan csökkentik a községek adminisztratív kapacitását, a helyi közösségek erőforrásait” ‒ nyilatkozta kedden Ilyés Gyula, az RMDSZ önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, majd kiemelte: „nagyon sok jogszabály megköti a helyi és megyei tanácsok intézkedési lehetőségeit, és ezzel azokat hozzák lehetetlen helyzetbe, akik közvetlenül és a legtöbbet tudnak tenni a helyi közösségekért.”

 • Kelemen: elfogadhatatlan Băsescu „hadüzenete”

  Traian Băsescu reakciója a magyar politikusok nyilatkozataira túlméretezett, hiszen az gyakorlatilag egyfajta hadüzenetként értelmezhető, ez pedig elfogadhatatlan. Semmiképpen nem tartom sem szerencsésnek, sem kívánatosnak, hogy egy államfő ilyen szintű politikai nyilatkozatokra reagáljon - jelentette ki Kelemen Hunor.

 • Kelemen Hunor bírálta Băsescut nyilatkozatai miatt

  Bírálta Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Traian Băsescu román államfőt a Magyarországra vonatkozó nyilatkozata miatt, amely Kelemen szerint "túlméretezett és olajat önt a tűzre".

 • Ismét Romániához csatlakozásra buzdítja Moldovát Băsescu

  Hétfőn a Hargita megyei Marosfőn arról tájékoztatta Traian Băsescu államelnök a Nyári Szabadegyetem résztvevőit, hogy a moldovaiaknak csak kérniük kellene, és elkezdődhetnek a Romániához csatlakozás folyamata.

 • Blaga ellenzi Vona Gábor beengedését Romániába

  Vona Gábor Romániába való beutazásának megakadályozása mellett foglalt állást hétfőn Vasile Blaga, a Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője.

 • Geoană: Băsescu választási érdekből ment neki a magyaroknak

  Választási érdekekkel magyarázta Traian Băsescu államfő Magyarország "rendreutasításáról" szóló kijelentését az elnök egykori riválisa, Mircea Geoană volt külügyminiszter, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

 • „Minden kétoldalú nézeteltérés a mi bőrünkön csattan”

  Minden Románia és Magyarország közti nézeteltérés az erdélyi magyarok arcán csattan, a mi bőrünkre megy ki a vita - fogalmazott a maszol.ro kérésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármesterét, az RMDSZ helyi elnökét és Nemes Elődöt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökét azt követően kerestük meg, hogy Traian Băsescu román államfő durván nekiment Magyarországnak és megelőlegezte a Tusványosi nyáriegyetem „bezárását”.

 • Eckstein: rosszat sugall, hogy Băsescu „korbáccsal fenyegetőzik”

  Nem tartja jó előjelnek Eckstein-Kovács Péter volt államfői tanácsos a román–magyar viszony szempontjából, hogy volt munkaadója, Traian Băsescu államfő „korbáccsal fenyegeti” Magyarországot csak azért, mert egy magyar politikus „hülyeségeket beszél”.

 • Băsescu: jövőben nem lesz már Tusványos

  „A magyarországi politikusok nagyon pofátlanokká váltak, valószínűleg jövőben már nem járulunk hozzá a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megtartásához” – jelentette be hétfő délelőtt Marosfőn Traian Băsescu államfő. Hozzátette: Románia kész vezető szerepet vállalni Magyarország rendreutasításában, amely az utóbbi időben feszültségi góccá vált a régióban.

 • Hétfőtől ismét gyakorolhatja tanácselnöki hatásköreit Borboly

  Borboly Csaba hétfő reggeltől ismét elláthatja hivatali teendőit Hargita Megye Tanácsának élén. A hatásköreinek gyakorlására vonatkozó tiltás péntek éjfélkor lejárt, és a korrupcióellenes ügyészség a hét végén nem kérte a tiltás harmadszori meghosszabbítását.

 • Polgári kezdeményezés: az SZNT az EU bíróságához fordul

  A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságánál támadja meg a nemzeti régiókról szóló kezdeményezésének brüsszeli elutasítását - jelentette ki az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett borzonti EMI-tábor vasárnapi autonómia napján az SZNT elnöke.

 • Román külügy: Budapest határolódjon el Vonától!

  A román külügyminisztérium vasárnap felszólította a magyar kormányt, hogy határolódjon el a Jobbik elnökének kijelentéseitől. Vona Gábor szombaton az EMI-táborban arról beszélt: ha a magyar érdek csupán a Romániával való konfliktus árán képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell.

 • Dragnea nem hagyja magát: háromnapos referendumot akar

  Minden áron szeretné végrehajtani még ebben az évben a közigazgatási reformot Liviu Dragnea kormányfőhelyettes, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti tervnek megfelelően tartsanak ősszel népszavazást az alaptörvény módosításáról. Ez az alkotmányos feltétele ugyanis a közigazgatási régiók kialakításának.