IMAS-felmérés: enyhén nőtt a PNL és az USR népszerűsége, csökkent a PSD támogatottsága

Január óta először mutatott növekedést a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) népszerűségi indexe az IMAS közvéleménykutató-intézet június felmérésében. Az Europa FM rádió megrendelésére készült kutatás szerint a fő ellenzéki erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatottsága csökkent a válaszadók körében. Az RMDSZ a május 5,1 százalékról 3,4-re esett vissza.

A kormánypárt a legutóbbi 32,6 százalékról 33 szálakéra „tornázta fel” magát, ami még mindig messze van a januári 47 százalékos támogatottságtól, de idén először sikerült népszerűség-emelkedést felmutatnia a PNL-nek.

A megkérdezetteknek arra a kérdésre kellett válaszolniuk, hogy ha a következő vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, melyik pártra adnák voksukat. A válaszolók 21,9 százaléka pecsételne a PSD-re, ami csökkenés a múlt hónap 23 százalékához képest.

A PNL-hez hasonlóan szintén jobb oldali értékeket valló Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is felszálló ágban van (12,3 százalék a legutóbbi 11,6-hoz képest), míg választási szövetségesét, a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártját (PLUS) 5,8 százalékon mérték.

A Pro Románia a negyedik helyen áll (11,2 százalék), a Népi Mozgalom Pártja (PMPM) az ötödik a parlamenti alakulatok rangsorában (4,7 százalék), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a hatodik, és szintén az 5 százalékos bejutási küszöb alatt, utolsó helyen áll az RMDSZ 3,4 százalékkal – de ha figyelembe vesszük 3,1 százalékos hibahatárt, ez az eredmény lehet sokkal jobb is.

A közvélemény-kutatást június 5–27. között végezték 1010 személy megkérdezésével.

Kapcsolódók

Kimaradt?