Ciolacu: ha meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, nem lesznek választások

Ha ismét meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, nem kerül sor a helyhatósági választásokra szeptember 27-én, márpedig a Szociáldemokrata Párt azt akarja, hogy a parlament döntésére váró törvénytervezetnek megfelelően megtartsák a választásokat a kitűzött időpontban – nyilatkozta Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke vasárnap este a România TV-nek.

Ciolacu kifejtette, meggyőződése, hogy a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne lehessen megtartani szeptember 27-én a helyhatósági választásokat, mert „menekülni akar ettől a szavazástól”.

„A Nemzeti Liberális Párt jelenleg nem érdekelt semmiféle választásban, mert a számok nem jót ígérnek nekik” – jelentette ki a PSD ideiglenes vezetője, hozzátéve: pártja a szeptember 27-i helyhatósági választások és a december 6-i parlamenti választások megtartását támogatja, amennyiben nem lesz második hulláma a koronavírus-járványnak.

Ciolacu azt is elmondta, hogy a parlament júliusban és augusztusban is dolgozni fog, rendkívüli ülésszakok keretében. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a pártoknak a választások előtt aláírásokat kell gyűjteniük és választási kampányt tartaniuk. „Egyértelmű, hogy ha meghosszabbítják a veszélyhelyzetet, nem lesznek választások” – tette hozzá.

Mint ismert, az alkotmánybíróság múlt heti döntése értelmében nincs szükség a parlament jóváhagyásához arra, hogy a kormány meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?