RMDSZ-jelöltlista Marosvásárhelyen: az árkokat még nem sikerült betemetni

Tovább kavarta az amúgy is zavaros vizet Marosvásárhelyen az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa által összeállított marosvásárhelyi tanácsosjelölt-lista. A biztos befutónak számító tízes névsorba csak egy jelenlegi tanácsos fért be, a vérfrissítést azonban nem mindenki nézi jó szemmel.

A függetlenként induló, de az RMDSZ támogatását is élvező Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármesterjelölt a múlt héten rendszerváltást sürgetett Marosvásárhelyen. A Dorin Florea 20 évvel ezelőtti mandátumátvételére emlékeztető eseményen azt mondta, nem csupán a regnáló polgármestertől kell megszabadítani a városházát, hanem az ő holdudvarába tartozó politikusoktól is.

Bár Soós Zoltán függetlenként nem lehet rajta a helyi képviselőtestület legnépesebb frakcióját adó RMDSZ-es jelöltlistán, ha nyer, nem mindegy, hogy kivel dolgozik együtt. Korábban azt nyilatkozta, nincs beleszólása a rangsorba, s bízik a Területi Állandó Tanács józanságában. Csakhogy a józanság mellett hatalmi harc, leszámolás és érdekösszefonódás is van Marosvásárhelyen.

Péter Ferenc: reprezentatív listát készítettünk

Péter Ferenc, az RMDSZ megyei szervezetének az elnöke szerint olyan jelöltlistát szavazott meg a TÁT, amely „reprezentatív lehet a marosvásárhelyieknek”, és „jobban tükrözi a közhangulatot”, mint a helyi választmány által korábban eldöntött rangsor. „Ne feledjük, hogy az első tíz helyen csupán három személy cserélődött, ilyen értelemben nem beszélhetünk óriási változásról” – mondta a Maszolnak.

Péter Ferenc szerint a TÁT ülésén megpróbáltak egy olyan listát összeállítani, amelyiknek tagjai képviselhetik a marosvásárhelyi lakosságot a helyi képviselőtestületben. "Tökéletes lista nincs, nehéz elemezni, hogy ki érdemelte meg jobban vagy kevésbe a helyet. Titkos szavazással alakult ki ez a rangsor, a döntés a Területi Állandó Tanács hatáskörébe tartozik. A testület úgy határozott, hogy jelenleg ez a lista a legreprezentatívabb. Ezt kell elfogadnom nekem is, és bízom abban, hogy ezt teszi a Szövetségi Elnökség is” – fogalmazott a politikus.

Felvetésünkre, hogy érezhetően két táborra szakad a marosvásárhelyi magyar politikum és a szimpatizánsok tábora – Péter Ferenc és Vass Levente parlamenti képviselő tábora feszül egymásnak a nyilvánosság előtt, illetve a virtuális térben –, a Maros megyei RMDSZ-elnök kijelentette: „Táborok sajnos vannak, én is olvasom a közösségi médiát elárasztó kommenteket és nyilatkozatokat, de mi soha nem táborban gondolkodtunk, hanem szervezetben – akik táborokban gondolkodtak, azok nem mi voltunk”.

Bosszúhadjárat Kali István ellen?

Vass Levente a Maszol megkeresésére kijelentette, a csütörtök este kialakított jelöltlista távol áll a kompromisszumtól és attól a céltól, hogy egy ütőképes csapat sorakozzon fel Soós Zoltán mögött. „Azt a Kali Istvánt, aki egy éven keresztül harcolt és megnyerte a megyei szervezet ellen a városi választmány visszaállítása elleni pert, most a megye kicsinálta, ez a véleményem erről a történetről” – fogalmazott a városi RMDSZ-szervezet egykori elnöke,

Hangsúlyozta, Soós Zoltán mellett és érdekében cselekszik. Rámutatott arra is, hogy bár nem a magyar polgármesterjelölt harca ez, mások mégis vele iratták alá a Kali elleni panaszt. „Egyértelmű, hogy egy Kali István elleni háború ez, ami nem azért van, amit mondott, hanem azért, mert egyedül a teljes megyei stáb ellen megnyerte a városnak a harcot, és most sajnálatos módon Soós Zoltán tették oda, az összmagyar polgármesterjelöltünkként, hogy ezt a papírt aláírja. Habár ezt mások nevében, a mások javáért tette, azoknak a javáért, akiknek ehhez nem volt elég bátorságuk kiállni és elmondani, hogy tévedtek” – mondta Vass Levente.

A parlamenti képviselőként is tevékenykedő orvos-politikus nyolc évvel ezelőtt rövid ideig a marosvásárhelyi RMDSZ polgármesterjelöltje volt, röviddel a kampány kezdete előtt azonban Frunda Györgyre „cserélték”. A szövetség veterán szenátora azonban tízezer szavazattal alulmaradt a hatalmát fokozatosan megszilárdító jelenlegi polgármesterrel, Dorin Floreával szemben.

Amint arról beszámoltunk, csütörtök este egy maratoni, hat órás ülésen a Maros megyei RMDSZ-szervezet Területi Állandó Tanácsa rangsorolta a marosvásárhelyi tanácsosjelölti listájára felkerülő személyeket. A testület jelentős mértékben átírta a helyi szervezet választmánya által korábban összeállított rangsort, a befutó helyeken csupán egyetlen korábbi tanácsosjelölt, a Csiki Zsolt neve szerepel.  A rangsorra a Szövetségi Állandó Tanácsnak is rá kell még bólintania, de át is írhatja azt. 

Soós Zoltán panaszt tett Kali István ellen

Vass Levente a Maszolnak adott nyilatkozatában arra utalt, hogy Soós Zoltán, az RMDSZ támogatását is élvező független polgármesterjelölt a Területi Állandó Tanácsnál panaszt tett Kali István, a vásárhelyi RMDSZ-szervezet ideiglenes ügyvezető elnöke, Vass Levente kabinetfőnöke ellen, aki az Erdélyi Magyar Televíziónak adott interjúban kijelentette: „egy független polgármesterjelöltről beszélünk, én az ő programját, elképzeléseit a várost illetően nem láttam, amennyiben ezt látom, bele tudok olvasni és azt össze tudom egyeztetni a mi programunkkal, akkor lesz amiről beszéljünk, jelen pillanatban azonban nem tudom ezt minősíteni”.

Soós Zoltán olvasata szerint „RMDSZ-es tisztségviselőként valamint közszereplőként károsnak bizonyulnak az ilyen kijelentések, hiszen amíg mindenki a következő három hónap sikerességét tartja szem előtt, addig a szövetségen belül folyamatosan támadások érik a marosvásárhelyi polgármesterjelölt személyét”.

A tisztességes tájékoztatás jegyében csatolom Soós Zoltán támadó levelét Kali István irányába. 1. Sajnálatos, hogy a...

Közzétette: Dr. Vass Levente – 2020. június 25., csütörtök

Vass Levente Facebook-bejegyzésében azt állítja, hogy a Soós programját hiányoló Kali „akkor lesz miről beszéljünk” gondolatát átértelmezik. Szerinte a jelölt „az átkosra emlékeztető szólásszabadság-korlátozást vezetne be”, de mint állítja, ő Soós Zoltánra szavaz, „ha mindössze ez az ára annak, hogy szabadon véleményt nyilváníthasson”.

Kapcsolódók

Kimaradt?