Belföld

 • Őszig biztosan nem veszíti el Olosz mandátumát az RMDSZ

  Egyelőre elhárult az a veszély, hogy az RMDSZ elveszítse az Olosz Gergely lemondásával megüresedő szenátori mandátumot. Őszig ugyanis biztosan nem lép életbe a honatyák jogállását szabályozó törvény, amely szerint egy mandátum megüresedése esetén nem írnak ki időközi választásokat azokban a választókerületekben, ahonnan két képviselő vagy szenátor jutott be a parlamentbe.

 • Halasztással kezdődött Sepsiszentgyörgy zászlajának pere

  Zászlóperben halasztást kért a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a brassói táblabíróságtól. Csütörtöktől gyűjtik a perhez csatlakozó aláírásokat.

 • Nem engedték haza születésnapjára Gigi Becalit

  Nem ünnepelhette meg kedden 55. születésnapját a családja körében Gigi Becali, a Jilava börtön igazgatósága ugyanis elutasította az egynapos szabadlábra helyezésére vonatkozó kérését – közölte a Mediafax igazságszolgáltatási forrásokra hivatkozva.

 • Rendkívüli parlamenti ülésszak lehet augusztusban

  Várhatóan rendkívüli ülésszakot tart augusztus 25-től a parlament, amelynek egyetlen napirendi pontja az alkotmány módosítása lesz. Erről Ilie Sârbu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióvezetője nyilatkozott kedden a RFI-nek.

 • Román zászlókat osztogat az ortodox püspökség Székelyföldön

  Két kilométer román nemzeti színű vásznat vásárolt a Kovászna és Hargita megyei ortodox püspökség. Ioan Selejan püspök szerint ebből az anyagból a csíkszeredai apácák több száz román lobogót varrnak, amiket majd ingyen osztanak szét a román közösség tagjainak – írja az Agerpres.

 • Pozitív RMDSZ-reakciók Dorin Florea nyílt levelére

  A Maros megyei RMDSZ-szervezet és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is üdvözölte Dorin Florea nyílt levelét, amelyben Marosvásárhely demokrata-liberális polgármestere Marosvásárhely központú, „főleg" Maros, Hargita és Kovászna megyét magába foglaló közigazgatási régió megalakítását javasolta a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökeinek.

 • Elhidegült a liberálisok viszonya Dan Voiculescu Konzervatív Pártjával

  Elismerte vasárnap este Crin Antonescu, hogy nem életképes a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Dan Voiculescu Konzervatív Pártja (PC) alkotta Jobbközép Szövetség (ACD). Erről a PNL elnöke éppen az üzletember televíziójában, az Antena3 stúdiójában nyilatkozott.

   
 • SZNT-üzenet Pontáéknak: ne kényszerítsetek harcolni

  A Székely Nemzeti Tanács tiltakozó megmozdulásokat szervez otthon és a nagyvilágban, ha a Ponta-kormány nem tesz le arról, hogy Székelyföldet beolvassza egy román többségű közigazgatási régióba - döntötte el a SZNT szombaton, a Marosvásárhelyen rendezett tisztújító közgyűlésén.

 • Törvényszék: valóban csaltak a Băsescu felfüggesztését célzó referendumon

  A Kolozsvári Törvényszék pénteken kimondta az első ítéleteket az államfő felfüggesztéséről szóló tavalyi referendumon elkövetett csalások ügyében.

 • A sepsiszentgyörgyiek védelmükbe veszik zászlajukat

  A sepsiszentgyörgyiek vegyék védelmükbe a település zászlaját, és lépjenek be abba a perbe, amit az önkormányzat folytat a prefektúra ellen, kéri az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezete. Tóth Birtan Csaba ügyvezető elnök lapunknak elmondta: jövő héten a város több pontján standokat állítanak, és arra kérik a polgárokat, írják alá azokat az íveket, amely által részévé válnak a pernek, és ezáltal védelmükbe veszik a város szimbólumát.

 • Szentgyörgy zászlaja: civilek segítségét kéri Antal Árpád

  A háromszéki civil szervezetek segítségével próbálja megvédeni a sepsiszentgyörgyi városi zászlót a polgármester. Antal Árpád arra szólította fel a civil szervezeteket, csatlakozzanak ahhoz a perhez, amelyben a brassói táblabíróság a sepsiszentgyörgyi városi zászlóról dönt június 25-én.

 • „Addig fogunk sorra börtönbe menni, amíg az igazság újra Igazság nem lesz!”

  Csalódottságát fejezte ki Facebook-oldalára írt csütörtök esti bejegyzésében Markó Attila képviselő, a Mikó-per elítéltje amiatt, hogy a brassói táblabíróság végleges és visszavonhatatlan döntésével betiltotta Kovászna megye zászlajának használatát.

 • Újabb két év börtönre ítélték Sorin Ovidiu Vîntut

  Két év letöltendő börtönre ítélte bűnpártolásért csütörtökön a bukaresti táblabíróság Sorin Ovidiu Vîntut. Az üzletembert azzal vádolják, hogy pénzelte a szökésben lévő Nicolae Popát, akit az Országos Befektetési Alap (FNI) csődjéért távollétében elítéltek.

 • Szembeszálltak a román állammal Tamás Sándorék

  Tamás Sándor háromszéki tanácselnök nem hajlandó alávetni magát a csütörtöki bírósági döntésnek: nem fogja levenni Kovászna megye zászlaját, és várja, mikor jönnek a karhatalmi erők, hogy eltávolítsák a lobogót. „A bíróság két részre osztotta Romániát: román és székely megyékre” – jelentette ki.

 • A régiókról vitázott Emil Boc Kolozsváron Liviu Dragneával

  Szópárbaj alakult ki csütörtökön Emil Boc polgármester, volt kormányfő és Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes között az ország régiós átszervezéséről. A politikai csörtére az a közvita adott alkalmat, amelyet a közigazgatási reformról szerveztek Kolozsváron.

 • Mégsem ismeri el a bíróság Kovászna megye zászlaját

  Jogerősen érvénytelenítette a Kovászna megye zászlajáról hozott megyei önkormányzati határozatot a Brassói Táblabíróság.

 • Az USL vezetői összezárnak Traian Băsescuval szemben

  Kizártnak tartják a Szociál-liberális Szövetséget (USL) alkotó pártok vezetői, hogy az USL szétszakadjon Traian Băsescu miatt. Erről Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) és Dan Constantin (PC) szerda este beszélt az Antena3 stúdiójában.

 • Tizenkét használt F-16-os harci repülőgépet vásárolunk

  A kormány jóváhagyta szerdán azt a törvénytervezetet, amelynek alapján Románia 12 darab használt F-16-os amerikai gyártmányú harci repülőgépet vásárol 628 millió euróért Portugáliától - közölte a Mediafax hírügynökség.