Antonescu: nem értek egyet veletek, de meghallgatlak

„Szeretném, ha magánemberként minden elmondhatnék, amit gondolok, de mivel a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökeként hívtak meg csak az alakulatom üzenetét tolmácsolhatom” – kezdte beszédét Crin Antonescu liberális pártelnök.

Az USL társelnöke nem hagyhatta ki a lehetőséget, hogy visszautaljon a PNL februári kongresszusán történtekre, amikor Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy székely zászlóval ajándékozta meg. „Egy kicsit zavarban vagyok, hiszen nem hoztak ajándékot. Ugyanakkor jelenthetem, hogy a székely zászlót örizzük, tiszteljük és becsüljük” – fogalmazott Antonescu , hozzátéve, szép színeknek tartja a sárgát és a kéket. „Csodálkozom, hogy a miniszterelnök úrnak, aki a közelmúltban a narancssárga esküdt ellensége volt tetszik a két szín és több pirosat szeretne látni. „Nem, nem kérünk több pirosat” – szúrt oda kormányzati partnerének a PNL-elnök.

Antonescu elmondta, mindent hallott és értett abból, amit Ráduly Róbert mondott megnyitó beszédében a székely autonómiaigényről és bár nem ért egyet vele, kész meghallgatni elvárásait. „A következő időszakban párbeszédet szeretnénk folytatni az RMDSZ-szel az alkotmánymódosításról. Az alaptörvény reformálásakor három alapelvet kell figyelembe venni: az állampolgárt kell helyezni az alkotmány középpontjába, meg kell erősíteni a parlamenti rendszert és gondoskodni kell az igazságszolgáltatás megerősítéséről” – fogalmazott Antonescu.

Szerinte a régióátalakítás nem jelentheti Románia feudalizálását, etnikai enklávék létrehozását. „Románia csak akkor tud erős lenni, ha a magyar közösség is erős. Elmentek a németek, a zsidók és az ország ezáltal gyengébb lett” – zárta beszédét Crin Antonescu.

Kapcsolódók

Kimaradt?