Legfelsőbb bíróság: a helyi rendőr megtámadása is hatóság elleni erőszaknak minősül

A büntető-törvénykönyvben (btk.) használt rendőr fogalom a helyi rendőrre is vonatkozik – tisztázta a legfelsőbb bíróság jogértelmezési testülete.

A testület a nagyváradi ítélőtábla megkeresésére tisztázta a kérdést, miután a váradi bíróság enyhébb büntetést szabott ki egy férfira, aki rátámadt egy helyi rendőrre. Az ítélet indoklása szerint a helyi rendőrt ért támadás nem minősül hatóság elleni erőszaknak, a helyi rendőr ugyanis a polgármester szakapparátusának része, ezért rá nem vonatkozik a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó rendőrség tevékenységét szabályozó törvény.

Az ügyészség megfellebbezte a bíróság döntését, azzal érvelve, hogy a btk. nem tesz különbséget rendőr és helyi rendőr között, a súlyosbító körülmény pedig azokra vonatkozik, akik köztisztséget betöltők ellen követnek el erőszakot.

A legfelsőbb bíróság jogértelmezési testülete leszögezi: a büntető törvénykönyvben használt rendőr fogalom egyértelműen a helyi rendőrre is vonatkozik. Miután a legfelsőbb bíróság határozata megjelenik a Hivatalos Közlönyben, a btk. vonatkozó előírásait kötelező módon ennek megfelelően kell értelmezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?