A PSD nem támogatja Renate Weber ombudsman menesztését

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem támogatja Renate Weber ombudsman leváltását – közölte a szenátus ügyvivő elnöke, Robert Cazanciuc a felsőház házbizottságának hétfői ülése után.

Cazanciuc úgy vélte, a Nép Ügyvédjének leváltására irányuló liberális kezdeményezés támadás az állam egyik alapvető intézménye ellen, amely nem a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hanem a népet hivatott szolgálni. „A PNL nem tudja megérteni, hogy az ombudsmannak nem a PNL-t kell szolgálnia" – fogalmazott.

Hozzátette, még nem látta a PNL igénylését Weber menesztésére vonatkozóan, de szerinte „fel sem merül", hogy a parlament kezdeményezze az ombudsman leváltását.

„Nem támadhatod meg az alkotmánybíróságot, a Számvevőszéket, a Nép Ügyvédjét, valahányszor neked nem tetsző döntést hoz. De nem meglepetés Ludovic Orban részéről, hogy támadást intéz a Nép Ügyvédje mint intézmény ellen" – hangsúlyozta a szenátus elnöke.

A PNL hétfőn kezdeményezte Renate Weber leváltását, egyrészt azért, mert „saját különnyugdíját védve" megtámadta az alkotmánybíróságon a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló törvényt, másrészt pedig azért, mert a PNL szerint túllépte alkotmányos hatáskörét, amikor vizsgálatot indított a koronavírusos betegek ápolására szakosodott kórházakban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?