FRISSÍTVE - Lezárult az RMDSZ jelöltállítása Kolozs megyében

FRISSÍTVE - Rangsorolta szombaton a megyeitanácsos-jelöltjeit a Kolozs megyei RMDSZ. A szövetség tanácselnök-jelöltje és a lista vezetője a megyei tanács jelenlegi alelnöke, Vákár István lett. Ezzel lezárult a szervezet jelöltállítása a megyében.

A járványhelyzetre való tekintettel rendkívüli körülmények között, a kolozsvári Református Kollégium udvarán tartotta a megyeitanácsos-jelölteket rangsoroló ülését szombaton a Kolozs megyei RMDSZ Megyei Küldöttek Tanácsa. A 166 fős testület 120 tagja döntött arról, hogy milyen sorrendben szerepeljenek a jelöltek a listán a szeptember 27-re tervezett önkormányzati választásokon.

Az ülés után tartott sajtótájékoztatón a megyei szervezet elnöke, Csoma Botond elmondta, a rangsorolást már március 13-án szerették volna megtartani, de a koronavírus-járvány miatt ezt el kellett halasztani. Kérdésünkre megerősítette: az MKT-tagok szombati döntésével lezárult az RMDSZ jelöltállítása Kolozs megyében. A Megyei Állandó Tanács pénteken a helyi tanácsosi listákat is véglegesítette.

Kolozs megyében 77 településen szervezetek előválasztást, ezek közül 21-et nem sikerült lebonyolítani a szükségállapot bevezetése előtt. Tanácsosi listát Kolozsvár mellett 4 municípiumban, egy városban és 46 községben állít az RMDSZ. Megyeszerte 14 polgármester-jelöltje lesz a szövetségnek – tájékoztatott Csoma Botond, aki örvendetesnek nevezte, hogy a négy évvel ezelőtti választásoktól eltérően idén Magyargorbón is lesz polgármesterjelöltjük.

Az MKT szombati, rangsoroló ülésén a mandátum végén lévő megyei tanácsosok beszámolója után a jelöltek bemutatkozása következett. A belső szabályozás szerint a megyei tanácsosi listán váltakozva követik egymást a kolozsvári és vidéki jelöltek, ezáltal biztosítva az arányos képviselet. A kilenc jelölt közül négyen nem kolozsváriak. A szavazás eredményeként két nő és három 35 év alatti személy került a hét befutónak számító helyekre, a küldöttek Vákár Istvánt választották az RMDSZ megyeitanácselnök-jelöltjévé. 

A képviselők szavazatainak megszámlálása után kialakult rangsor a következő:

  1. Vákár István
  2. Balla Ferenc
  3. Antal Géza
  4. Rés Éva
  5. Lőrinczi Zoltán László
  6. Csorba Zsuzsanna Emese
  7. Tasnádi István Szilárd
  8. Okos-Rigó Dénes
  9. Szőcs Endre

Hét befutó helyre számítanak

A szavazás után Vákár István elmondta, reményeink szerint sikerül megtartani a jelenlegi hét megyei tanácsosi mandátumot. Az elmúlt négy évben megtapasztalhatták azt, hogy minél többen vannak jelen a megyei döntéshozatalban, annál hatékonyabban képviselhetik és segíthetik a magyarok lakta települések önkormányzatait és a megye magyar lakosait.

„Az elmúlt évek alatt sok minden történt Kolozs megyében, vannak eredményeink, amelyekre büszkék vagyunk, ilyenek az infrastrukturális beruházások: óvodák, iskolák, utak újultak meg, kórházakat korszerűsítettünk, bővült az ivóvíz- és csatornahálózat, épített örökségünk felújítása terén is jelentős sikereket értünk el.  Vannak elkezdett feladatok, az építkezést folytatnunk kell, erre vállalkozom a továbbiakban is” – mondta el Vákár István.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?