Kiszakad a MIÉRT-ből az Itthon, fiatalon mozgalom?

Az RMDSZ szombati kongresszusa előtt két nappal megfogalmazott kiáltványában az Itthon, fiatalon mozgalom SZKT-frakciója bejelentette: szükségesnek és időszerűnek tartja az erdélyi ifjúságpolitika új alapokra helyezését, ezért országos mozgalommá alakul.

A kiáltvány szövege azt sugallja: a frakció nem ért egyet az RMDSZ-szel együttműködő ifjúsági szervezetek ernyőszervezete, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) ifjúságpolitikájával. Demeter Ferenc frakcióvezető a maszol.ro-nak nyilatkozva tagadta, hogy bejelentésükkel a MIÉRT jelenlegi irányvonalát kívánták bírálni, ennek ellenére nem zárta ki, hogy kilépnek az ernyőszervezetből. „Erről a következő időszakban összeülő országos elnökség fog dönteni” – jelentette ki.

A kiáltvány szerint az Itthon, fiatalon mozgalom olyan ifjúsági stratégia megalkotását szorgalmazza, amely a fiatalok, a civil szféra, valamint a döntéshozók bevonásával „reális cselekvési tervet” eredményez, és fontosnak tartják, hogy az erdélyi fiatalok mindennapjait befolyásoló döntések szakmai pillérekre támaszkodjanak. „Mi a szakmaiságot és a mozgalom jelleget tartjuk elsődlegesnek” – magyarázta Demeter.

Arra a felvetésünkre, hogy a MIÉRT-nek szintén jelszava a „szakmaiság”, a frakcióvezető kijelentette: az Itthon, fiatalon mozgalom úgy gondolja, hogy közösen kell dolgozniuk az ernyőszervezettel erdélyi fiatalokért. „Mi azokat a fiatalokat akarjuk megszólítani, akik eddig nem vettek részt az ifjúsági szervezeti életben. Mondok egy példát: egy 25 éves orvos nem fog elmenni egy ifjúsági szervezet kézműves napjára, de, mondjuk, eljönne az Itthon fiatalom mozgalom által szervezett szakmai kerekasztalra” – részletezte céljaikat a frakcióvezető.

Mint megtudtuk, az Itthon, fiatalon mozgalomnak „jogi értelemben vett” elnöke jelenleg nincs, a szervezetet egy tíztagú ügyvivő testület irányítja, ennek feladata az újjászerveződés koordinálása is. E testületnek tagja a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke, Grüman Róbert, aki alulmaradt az elnöki székért folyatott küzdelemben Szabó Józseffel szemben a MIÉRT áprilisi tisztújításán.

„Ha ez a fiataloknak jó, a MIÉRT-nek is jó”

A MIÉRT elnöke, Szabó József a maszol.ro-nak elmondta: ismeri az Itthon, fiatalon mozgalom kiáltványát, és nem érzi úgy, hogy szándékaik konfliktusokról árulkodnának. „Ha bármelyik ifjúsági csoportosulás az ifjúság sokszínűségét akarja bármiféle eszközzel kihangsúlyozni, akkor legyen. Ha egyszer a fiataloknak jobb lesz, és nagyobb lesz a paletta, amiből válogathatnak, akkor ez a MIÉRT-nek is jó” – jelentette ki.

Szabó emlékeztett arra, hogy az Itthon, fiatalom mozgalom több vezetője tagja a MIÉRT elnökségének is. „Amíg ők nem jelzik irányomban, hogy konfliktus van, addig nem tudok erről beszélni” – jelentette ki.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?