Orban leváltaná az ombudsmant, mert alkotmánybírósághoz fordult a speciális nyugdíjak megadóztatása miatt

Bírálta pénteken Ludovic Orban kormányfő a Nép Ügyvédjét, amiért megtámadta az alkotmánybíróságon a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló törvényt.

„A Nép Ügyvédje már rég nem a nép ügyvédje. Renate Weber a törvénysértők ügyvédeként viselkedett a járvány idején, azok oldalára állt, akik a szabályok be nem tartásával veszélyeztették mások egészségét. Renate Weber a Szociáldemokrata Párt, a PSD barátja, a PSD ügyvédje, és most a rendkívül magas, hétezer lejnél nagyobb, speciális nyugdíjjal rendelkezők ügyvédjévé is vált” – nyilatkozta Orban.

Bejelentette: megvizsgálják, miként tudnák meneszteni hivatalából Renate Webert. „Kérni fogom a Nemzeti Liberális Párt (PNL) törvényhozóitól, vizsgálják meg Renate Weber leváltásának lehetőségét, hogy végre egy olyan Nép Ügyvédjét nevezzünk ki, aki valóban a nép ügyvédje, aki az alkotmány szellemében a román állampolgárok érdekeit védi" – hangoztatta Ludovic Orban.

Renate Weber – a korábban PSD-vel koalícióban lévő – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) európai parlamenti képviselője volt mielőtt megválasztották ombudsmannak. A parlament szerdán fogadta el azt a törvénymódosítást, amely 85 százalékos adót vett ki a speciális nyugdíjak 7000 lejt meghaladó részére, illetve 10 százalékos adót a 2000 és 7000 lej közötti különleges járadékokra. Ezt a törvénymódosítást támadta meg Weber az alkotmánybíróságon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?