Szökésben van a jogerősen börtönre ítélt volt SRI-tiszt

Országosan körözi a rendőrség Daniel Dragomirt, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) terrorelhárító részlegének volt vezetőjét, akit csütörtökön jogerősen 3 év és 10 hónap börtönre ítéltek, de nem jelentkezett a rendőrségen letölteni a büntetését.

Daniel Dragomirt befolyással történő üzérkedésért, pénzmosásért és okirat-hamisításért ítélték végrehajtandó szabadságvesztésre. Feleségét – aki szintén a SRI alkalmazottja volt korábban – ugyanebben a bűnvádi perben másfél év felfüggesztett börtönre ítélték.

A férfi 2016-ben több hónapot töltött előzetes letartóztatásban az úgynevezett Black Cube-dossziéban ellene felhozott vádak miatt. Ebben az ügyben azzal gyanúsítják, hogy egy magán nyomozóiroda segítségével le akarta járatni korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészét, Laura Codruta Kövesit. Ennek a bűnvádi pernek már több vádlottja ellen is jogerős ítéletek születtek.

A vizsgálati fogságból történő szabadulása után Daniel Dragomir több hajmeresztő állítást is tett a romániai igazságszolgáltatás működéséről. Többek között azt állította, hogy több politikust is a hírszerző szolgálat által összeállított vádiratok alapján ítéltek Romániában. Magyarázata szerint azért születtek ezek az ítéletek, mert a SRI az ügyészségeket és bíróságokat is behálózta, titkos ügynökei vannak az igazságszolgáltatásban.

Ezeket az állításait nem tudta bizonyítani. Később azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Romániának az EU-ból való kilépését szorgalmazó pártot alapított.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?