A törvényhozók nyugdíjára is kivetik a 85 százalékos luxusadót

Nyolcvanöt százalékos adóval sújtják a parlamenti képviselők és szenátorok nyugdíjának azt a hányadát, amely meghaladja a 7000 lejt – így módosította csütörtökön a két ház együttes ülése a törvényhozók jogállását.

A tervezetet 354 honatya támogatta, egy tartózkodott, 43-an nem szavaztak. A képviselőház plénuma szerdán döntő házként módosította az adótörvénykönyvet úgy, hogy 85 százalékig terjedő progresszív adóval sújtják a 7000 lej fölötti különnyugdíjakat.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közös módosító javaslata értelmében a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentesek lesznek, a 2000 és 7000 lej közötti nyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki a 2000 lejt meghaladó összegre, míg a 7000 lejt meghaladó nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az ezt a küszöböt meghaladó összeget.

A szenátorok és parlamenti képviselők egy teljes mandátum után jogosultak majd különnyugdíjra, ez aszerint emelkedik, hogy ki, hány ciklust tölt az országházban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?