A védelmi miniszter szerint a katonák nyugdíja nem minősül különnyugdíjnak

A katonák nyugdíja nem minősül különnyugdíjnak – szögezte le csütörtökön Nicolae Ciucă védelmi miniszter.

Facebook-bejegyzésében a tárcavezető hangsúlyozza, más közalkalmazottaktól eltérően a katonáknak tartalékállományba helyezésük után sem szűnnek meg az országgal szembeni kötelezettségeik.

Azt írta, az állami alkalmazottak közül a katonáknak van „szinte a legkisebb fizetésük", bár állandó készenlétben állnak, csaknem egész életüket családjuktól távol töltik, háborúkban vesznek részt, és korlátozzák őket alkotmányos jogaik gyakorlásában is, hiszen nem lehet második munkahelyük, nem indíthatnak saját vállalkozást, nem tömörülhetnek szakszervezetekbe, nem sztrájkolhatnak, és a szabad mozgáshoz való jogukat is korlátozzák, mert csak jóváhagyással hagyhatják el az országot.

Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de...

Közzétette: Nicolae Ionel Ciucă – 2020. június 18., csütörtök

 

A miniszter hozzátette, minden katona tudja, hogy az eskü letételével vállalja ezeket a kockázatokat, magára vállalja az ország védelmével járó felelősséget, tudja, milyen élet vár rá.

„A katonák tudatában vannak annak is, hogy milyen nehéz helyzetet idézett elő a világjárvány, de bíznak benne, hogy az ország tiszteli őket a meghozott áldozatokért. Ezek után felteszem a kérdést: ha nyugdíjazáskor egyenlőknek kell lennünk, miért nem kezelnek egyenlően bennünket munkaéveink során is?" – fogalmaz Ciucă.

A parlament szerdán fogadta el a luxusnyugdíjak megadóztatásának tövényét, amely szerint – többek között – minden 7000 lej feletti összegre 85 százalékos adót vetnek ki.

(Nyitókép: Illusztráció | Forrás: MAPN Facebook-oldal)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?