Belföld

 • Borbély: érdekes váltás Ramona Mănescu jelölése

  „Érdekes váltás, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Nini Săpunaru liberális képviselő után Ramona Mănescu EP-képviselőt bízná meg a szállításügyi minisztérium vezetésével” – nyilatkozta hétfő reggel Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke a Radio France International-nek.

 • Román miniszter is kérte a magyar állampolgárságot

  Összesen tizenkétezer máramarosi és avasi román nyújtott be kérvényt a magyar állampolgárság megszerzésére egy erdélyi portál, a transilvaniareporter.ro riportere szerint. A kérvényezők között szerepel a volt szállításügyi miniszter, Ovidiu Silaghi és a Szatmár megyei tanács elnöke, Adrian Ștef neve is.

 • Borbély Szilágyinak: gyertek vissza az RMDSZ-be!

  Borbély Lászlót, az RMDSZ alelnökét és Szilágyi Zsoltot, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnökét ültette egy asztalhoz Eckstein-Kovács Péter a TIFF-házban, hogy a Kolozsvári Magyar Napok utolsó napján barátságos hangnemben zajló, de éles kritikákat megfogalmazva igazi, pezsgő beszélgetésre hívja meg az érdeklődőket.

 • Ponta is elfogadta Ramona Mănescu jelöltségét szállításügyi miniszternek

  Elsimulni tűnik az a konfliktus, amely a Szociál-Liberális Szövetség (USL) két társelnöke, a liberális Crin Antonescu és a szociáldemokrata Victor Ponta között alakult ki pénteken a szállításügyi miniszterjelölt személyét illetően: a kormányfő vasárnap este örömmel nyugtázta, hogy a PNL vezetősége a korábban fenntartásokkal fogadott Nini Săpunaru képviselő mellett Ramona Mănescu EP-képviselőt is javasolja tárcavezetőnek.

 • Markó a hvg.hu-nak elemezte a román-magyar viszonyt

  Markó Béla , az RMDSZ korábbi szövetségi elnöke a hvg.hu-nak írt cikkben fejtette ki véleményét a román-magyar viszont igazi természetéről.

 • Sabin Gherman támogatja a székely autonómiát

  Az autonómia erősíti azt az államot, amelyik megadja az önrendelkezés jogát – jelentette ki a Kolozsvári Magyar Napok keretében szervezett pódiumbeszélgetésen pénteken este Sabin Gherman kolozsvári újságíró. Szerinte Romániának is szüksége lenne egy Orbán Viktorra.

 • Tőkés kitüntetése: Băsescu lepattant Ponta kéréséről

  Rossz helyen kopogtat a miniszterelnök, amikor az elnöki hivataltól kéri Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását. Erre az intézmény szóvivője figyelmeztette péntek este a kormányfőt arra az aznapi átiratra reagálva, amelyben Victor Ponta az javasolta Traian Băsescunak, hogy fossza meg az európai parlamenti képviselőt a Románia Csillaga Érdemrendtől.

 • Összezördülhet a miniszterjelöltön Antonescu és Ponta

  Konfliktus körvonalazódik a kormánypártok között az új szállításügyi miniszter személyével kapcsolatban.

 • Dorin Florea polgármesterrel levelezik Brassai Zsombor

  Nyílt leveleket váltott egymással a Vásárhelyi Forgatag kapcsán Brassai Zsombor és Dorin Florea.

 • Frunda megvédi Tőkést a kormányfő ellenében

  A miniszterelnök tanácsadójaként Frunda György nem ért egyet a kormányfővel abban, hogy fosszák meg Tőkést Lászlót a forradalomban játszott szerepéért kapott állami érdemrendtől. A kitüntetés visszavonását pénteken kérte Victor Ponta az államfőtől.

 • Az al-Kaidának toborzott tagokat egy Romániában tanuló tunéziai diák

  Nemkívánatosnak nyilvánított csütörtökön a bukaresti táblabíróság egy Romániában tanuló tunéziai diákot, akit azzal gyanúsít a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), hogy szélsőséges, terrorista nézeteket terjesztett és az al-Kaida terrorszervezetnek toborzott híveket - közölte a Mediafax hírügynökség.

 • Nini Săpunarut jelöli szállításügyi miniszternek a PNL

  Nini Săpunaru képviselőt javasolja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Relu Fenechiu lemondásával megüresedett szállításügyi miniszteri tisztségre. Ezt maga a miniszterjelölt közölte csütörtök este a Mediafax hírügynökséggel.

 • Helyi népszavazásokat kezdeményez az RMDSZ

  Helyi népszavazásokat kezdeményez a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a romániai régiókról, a lakossági aláírások gyűjtése várhatóan szeptember első felében kezdődik - mondta csütörtökön az MTI-nek Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

 • Fellázadtak a községi polgármesterek Pontáék ellen

  Fellázadt a Victor Ponta vezette szociálliberális (USL) kormány ellen a romániai községek szövetsége (ACOR), amelyben 2800, többségében az USL színeiben megválasztott polgármester vesz részt - közölte csütörtökön a Gândul.

 • Szili: a nemzeti együvé tartozást nem forintosítanám

  Nemzetpolitikai kérdéseket vitattak meg szerdán délután Kolozsváron, a Minerva Művelődési Egyesület székhelyén, ahol Csinta Samu, az Erdélyi Napló főszerkesztője Szili Katalin parlamenti képviselőat, a Nemzeti Összetartozás Bizottság Autonómia Albizottságának elnökét fogadta. Párbeszéd nem csak az asztalnál ülő felek, hanem a vendég és a résztvevők között is zajlott.

 • A kormányfő nem válaszol Traian Băsescu telefonhívásaira

  „A miniszterelnök nem válaszol a telefonhívásaimra” – panaszkodott szerdán Traian Băsescu. Az államfő egy mezőgazdasági kutatásoknak szentelt rendezvényen vett részt Funduleán, Călăraşi megyében, ahol arról kérdezték, szokott-e tárgyalmi Victor Pontával a román mezőgazdaság problémáiról.

 • Prefektusi panasz: lemaradtak az erdélyi románok Románia címeréről

  Átiratban kérte kedden a Fehér megyei prefektus a kormánytól, hogy az erdélyi románok is szimbóluma is kerüljön be Románia címerébe – közölte az Agerpres.

 • Újabb részleteket tudtunk meg Ráduly „szekusügyéről”

  Ráduly Róbert mellett egy további személy ellen is bűnvádi feljelentést tett a rendőrségen a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) az az alkalmazottja, aki azt állítja, hogy Csíkszereda polgármestere megverte a városnapokon – tudta meg a maszol.ro kedden Sorin Colceriutól.

 • Csép Éva Andrea a Nők Szervezetének Maros megyei elnöke

  Több mint 70 hölgy jelenlétében tartotta hétfő délután alakuló küldöttgyűlését a Nők Szervezetének Maros megyei fiókja. Brassai Zsombor megyei elnök és Nagy Emese, az országos kezdeményező bizottság tagja köszöntötte a 18 kerületet képviselő hölgyeket.

 • A háromszéki MPP támogatja a helyi népszavazásokat

  Az MPP Kovászna megyei szervezete támogatni fogja az RMDSZ-t a régiósítás ügyében kiírandó helyi népszavazások megszervezésében – jelentette ki Kulcsár Terza József, a szervezet elnöke, rámutatva, hogy „a nép akarata törvény, és nem lehet figyelmen kívül hagyni”, ezért üdvözlendő az RMDSZ kezdeményezése.