A PSD a veszélyhelyzet 15 nappal való meghosszabbítását támogatja

A Szociáldemokrata Párt (PSD) a veszélyhelyzet 15 nappal való meghosszabbítását támogatja, nem a kormány által elhatározot 30 naposat – közölte Marcel Ciolacu, a PSD ügyvivő elnöke.

A politikus, aki egyben a képviselőház elnöke is, bírálta kedd este a kormányt, amiért későn fogadta el és küldte el a parlamentnek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozatot. Hozzátette, tervei szerint szerdán összeülnek más pártvezetőkkel, jogászokkal és a PSD orvos-törvényhozóival, hogy pontonként megvizsgálják a dokumentumot.

Az ellenzékben lévő, de a parlamenti mandátumok többségével rendelkező PSD vezetője azt mondta, a kormány részéről Raed Arafat államtitkár volt az egyetlen, aki az elmúlt időszakban kommunikált a pártvezetőkkel, és egy kockázatelemzésre hivatkozva érvelt a veszélyhelyzet meghosszabbítása mellett.

„Az első javaslatom az volt, hogy tíz nappal hosszabbítsuk meg a veszélyhelyzetet. Aztán Arafat elmagyarázta, miért van szükség legalább 15 napra. Ennek nyomán döntöttünk a kollégákkal a 15 napos meghosszabbítás mellett. Azt szeretnénk, hogy egyfajta átmeneti állapot legyen ez. Meg fogjuk próbálni úgy módosítani a határozatot, hogy ne sértsünk törvényt, és ne merüljenek fel alkotmányossági aggályok" – fogalmazott az Antena 3 televízió műsorában.

Ciolacu rámutatott, örömmel tölti el, hogy „a PSD nyilatkozatai nyomán" a kormány a templomok megnyitása mellett döntött, illetve lemondott a közvetlen eszközbeszerzésekről, ugyanakkor pártjának eltökélt szándéka belefoglalni a határozatba azt is, hogy megnyitják a kórházakat a krónikus betegek előtt. A PSD elnöke elmondta még: arra is magyarázatot várnak, hogy miért nem nyithatnak ki a színházak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?