Hétfőn vagy kedden határoz a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

Hétfőn vagy kedden dolgozza ki a kormány a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a következő 30 napban esedékes intézkedésekről szóló határozatot – nyilatkozta vasárnap este Ludovic Orban.

A miniszterelnök a B1 televízió műsorában tömören válaszolt arra a kérdésre, hogy mi történik abban az esetben, ha a parlamentben többségben levő Szociáldemokrata Párt (PSD) a veszélyhelyzet meghosszabbítása ellen szavaz. „Akkor nem lesz többé veszélyhelyzet" – válaszolta.

A kormányfő ismét nyomatékosította, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítása nem politikai döntés, ez szakemberek, epidemiológusok által készített vizsgálatokon, felméréseken alapul, akik úgy vélik, hogy elengedhetetlenül fontos a veszélyhelyzet 30 nappal való meghosszabbítása annak érdekében, hogy továbbra is a hatóságok rendelkezésére álljanak a szabályok megfelelő alkalmazását lehetővé tevő eszközök.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a több mint 1300 haláleset is arról tanúskodik, hogy a SARS- CoV-2 vírus veszélyes, és mindenki, aki a vírus terjedésének fékezését célzó korlátozó intézkedések be nem tartására buzdít, „a polgárok egészségét és életét veszélyezteti".

A két hónapig tartó szükségállapotot május 18-tól a védekezés enyhébb formája, a veszélyhelyzet váltotta fel, ez június 16-án, kedden éjfélkor jár le. A veszélyhelyzet meghosszabbítása a kihirdetéskor hatályba lép, de öt napon belül a parlamentnek is meg kell szavaznia.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?