FRISSÍTVE – Jóváhagyta a szenátus az önkormányzati tisztségviselők mandátumának meghosszabbítását

FRISSÍTVE: Az RMDSZ szenátorai támogatták azt a törvénykezdeményezést, amely legkésőbb november elsejéig hosszabbítja meg a polgármesterek, megyei tanácselnökök, helyi és megyei tanácsosok mandátumait – közölt hírlevelében az RMDSZ. FRISSÍTÉS: Hétfőn szavaz a törvényről a képviselőház mint döntő kamara.

Az új törvényre azért van szükség, mert az alkotmánybíróság a korábban elfogadott törvényt és az ezzel kapcsolatos sürgősségi kormányrendeletet is alkotmányellenesnek nyilvánította – mutatott rá Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője,

A taláros testület döntése értelmében az új törvény kimondja: a parlament dönthet a helyhatósági választások dátumáról, legalább 60 nappal a szavazás napja előtt. „Az alkotmánybíróság azt mondta ki, ami szerintünk nyilvánvaló volt: a közvetlenül megválasztott helyi vezetők mandátumának meghosszabbításáról csak a parlament dönthet. A járványhelyzet miatt széleskörű konszenzusra van szükség a helyhatósági választások dátumát illetően, így a parlament hivatott ebben a kérdésben dönteni. Rendezve lenne már a kérdés, ha a kormány nem adta volna ki a 44-es rendeletet" – hangsúlyozta Cseke Attila.

A tervezet további koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket is tartalmaz: online is iktatni lehet a jelöléseket, és fele annyi támogatói aláírásra lesz szükség a választásokon induló politikai alakulatok részéről. A megyei tanácselnök-jelölteknek és megyei tanácsos-jelölteknek csak egy közös támogatói listát kell leadniuk, hasonlóan a polgármester-jelölteknek és helyi tanácsos-jelölteknek is.

A tervezetről a képviselőháznak is döntenie kell, a törvény ezt és az államelnöki kihirdetést követően léphet érvénybe. „A képviselőházi szavazást követően, az alkotmány által előírt határidők betartásával, az államelnök dolga azonnal kihirdetni a törvényt, amely az önkormányzatok működéséhez szükséges jogalapot biztosítja" – hívta fel a figyelmet az RMDSZ szenátora. A helyi választottak mandátuma eredetileg június 21-én lejár, addig rendezni kell a kérdést.

A törvényjavaslatot 100 szenátor támogatta, 28-an tartózkodtak a voksoláskor. A törvénytervezetet Marcel Ciolacu és Alfred Simonis (Szociáldemokrata Párt), Florin Roman (Nemzeti Liberális Párt), valamint Călin Popescu Tăriceanu (Liberálisok és Demokraták Szövetsége) kezdeményezte. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátorai tartózkodtak a törvényjavaslatról szóló szavazáson. Daniel Fenechiu felsőházi frakcióvezető szerint alakulata összességében nem ellenzi a jogszabálytervezetet, de nem ért egyet azzal a kitétellel, miszerint a parlamentnek kell döntenie a választások időpontjáról, s nem a kormánynak, ahogyan az eddig történt.

FRISSÍTÉS: Hétfő délben kezdődő ülésén szavaz a képviselőház plénuma a helyi választott tisztségviselők mandátumának meghosszabbításáról szóló jogszabályjavaslatról.

(Nyitókép: Illusztráció | Forrás: youtube)

Kapcsolódók

Kimaradt?