Iohannis kirohant a PSD ellen, majd nyilvánosan bocsánatot kért

Inkább a szavazatszerzés, mintsem az emberek egészsége foglalkoztatja azokat a politikusokat, akik szakemberektől származó bizonyítékokhoz kötik a veszélyhelyzet meghosszabbításához való hozzájárulásukat – nyilatkozta csütörtökön Klaus Iohannis államfő arra reagálva, hogy a PSD egyik szenátora tudományos indoklást követelt a kormánytól a korlátozások meghosszabbítására.

„Mégis milyen bizonyítékokat várnak a napi szinten közölt adatokon kívül? Ma 237 új megbetegedést igazoltak, és jelenleg 150 személy szorul intenzív terápiás ellátásra. És sajnos újabb és újabb elhalálozásokról számolnak be. A járvány még köztünk van. A vírus a közösségben van. Egy betegséggel szemben vagy elővigyázatosak vagyunk, vagy ostobák, harmadik lehetőség nincs” – fogalmazott az elnök.

Iohannis mindezt az Egyetem téren nyilatkozta, ahol csütörtök délután megkoszorúzta az 1990-es bányászjárás idején elesett románok emlékművét, valamint A demokrácia 0 kilométerköve nevet viselő emlékművet az 1990-es Egyetem téri tüntetések és a bányászjárás 30 évfordulója alkalmából. Később, már a Bukaresti Egyetemen kijelentette, hogy nyilvánosan bocsánatot kér az „egy betegséggel szemben vagy elővigyázatosak vagyunk, vagy ostobák, harmadik lehetőség nincs” mondatáért.

„Egyesek már kiragadták a kontextusból a kijelentésemet. Ha valakit megbántottam vele, nyilvánosan elnézést kérek, nem a betegekre vagy a lehetséges betegekre utaltam, és azokra sem, akik nem férnek hozzá az információkhoz. A manipuláció veszélyére akartam felhívni a figyelmet. Olyan közszereplőkre utaltam, akik birtokában vannak a járványhoz kapcsolódó adatoknak, de számomra elfogadhatatlan módon mégis nevetségessé próbálják tenni a hatóságok intézkedéseit” – fogalmazott az államfő, hangsúlyozva, hogy kijelentésével a közvéleményt manipulálókra szerette volna felhívni a figyelmet, akiknek egyetlen célja a szavazatszerzés.

(Címlapfotó: presidency.ro)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?