Iohannis: szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása, hogy a kormánynak legyen eszköze intézkedni

Klaus Iohannis államfő csütörtökön bejelentette: szükség van a veszélyhelyzet meghosszabbítására, hogy a kormánynak lehetősége legyen rendkívüli esetekben meghozni bizonyos döntéseket.

Az államfő ugyanakkor azt is elmondta: a veszélyhelyzet egyszerűbb, „karcsúsított” változatát tartja célravezetőnek, amely olyan nélkülözhetetlen előírásokkal jár, mint a maszkviselés zárt terekben, a fizikai távolságtartás és a higiéniai szabályok betartása.

Iohannis arra kérte a parlamenti képviselőket: szavazzák meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, mert „az emberek egészségéről van szó”.

Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e elegendőnek a veszélyhelyzet 15 napra szóló meghosszabbítását 30 helyett, az államfő azt válaszolta: „ha minden jól megy”, akkor két hét lejártával ismét lazítani fognak a korlátozásokon.

„A maszkviselés, a távolságtartás, a bizonyos ágazatokat egészségügyet, tanügyet szabályozó miniszterközi rendeletek továbbra is szükségesek. Ezek úgy szabályoznak, hogy közben nem befolyásolják negatívan az emberek életét a tevékenységek korlátozásával. Végülis majdnem minden tevékenység lehetővé válik, de e nélkül az eszköz nélkül egyetlen kormány sem tudna megfelelő lépéseket tenni, ha baj van. Képzeljenek csak el egy olyan helyzetet, hogy valahol keletkezik egy fertőzési góc, egyik településen ismét felüti a fejét a betegség. A megfelelő eszköz nélkül a kormány semmit nem tehet, nem vonhatja azt a helyet vesztegzár alá, nem intézkedhet, amikor gyors beavatkozásra van szükség”  magyarázta Iohannis.

Kapcsolódók

Kimaradt?