Benedek Zakariás: magyar törvénykezdeményezésnek jelenleg nincs helye a parlamentben

Nemzetiségi kérdésekben semmilyen törvénykezdeményezéshez nem találna támogatókat jelenleg az RMDSZ a parlamentben – jelentette ki Benedek Zakariás, a magyar érdekvédelmi szövetség képviselőházi frakcióvezetője annak kapcsán, hogy a törvényhozás szerdán leszavazta azt a jogszabálytervezetet, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepnapjává nyilvánította volna.

Benedek Zakariást nem érte váratlanul a képviselőházi szavazás eredménye azok után, hogy az elmúlt másfél hónapban – amióta Klaus Iohannis államfő „Erdély kiárusításának” vádjával egy állítólagos „titkos összeesküvésről” beszélt a Szociáldemokrata Párt és az RMDSZ között – egymást érték a magyarellenes megnyilvánulások, törvénykezdeményezést, vagy a kisebbségi jogokat biztosító törvénytervezetek elutasítása.

A frakcióvezető szerint az RMDSZ megpróbálta – akárcsak két hete – levenni a képviselőház napirendjéről a törvénytervezetről való szavazást, és visszaküldeni azt a jelentéstevő kisebbségügyi és emberi jogi bizottságba. Benedek Zakariás elmondta, hogy egy procedurális hibára hivatkoztak, ugyanis a szakbizottságban nem ment át az a javaslat, hogy pozitívan véleményezzék a törvénytervezetet, de az elutasításról már nem volt szavazás – ehhez képest úgy került a plénum elé a téma, hogy az illetékes szakbizottság elvetésre javasolja a március 15. ünnepnappá nyilvánítását.

„A lényegen ez nem változtat – ismerte el az RMDSZ-es politikus –, mert végeredményben a plénum döntése számít. Voltak, akik igazat adtak nekünk, mások nem, de végül a többség úgy döntött, hogy napirenden marad a kérdés – az eredmény pedig már ismert.”

Az RMDSZ 2017-ben nyújtott be törvénytervezetet arról, hogy az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének az évfordulója hivatalos ünnep legyen Romániában. A jogszabály lehetővé tette volna, hogy a magyarlakta települések, önkormányzatok és intézmények a saját költségvetésükből támogassák a március 15-i ünnepségek megrendezését, a munkáltatók pedig igény esetén szabadnapot adhattak volna magyar alkalmazottaiknak.

A szenátus még 2017 novemberében elutasította a tervezetet, most pedig a hírhedten magyarellenes Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) frakcióvezetőjének javaslatára a képviselőházban is elővették, nyilván azzal a céllal, hogy az elmúlt hetek magyarellenes megnyilvánulásait folytatva végleg elvessék a kezdeményezést. „Voltak tizenkét évvel ezelőtti törvénykezdeményezéseink, amelyeket most elővettek és elkaszáltak – mondta erre Benedek Zakariás. – Infrastrukturális fejlesztéseket vagy családjogi ügyeket érintő kérdésben biztos találnánk partnert most is, de a magyarságot érintő témában jöhetnék bármivel, nem tudnák jelen pillanatban átvinni."

Változást az év végi parlamenti választások hozhatnak majd, illetve az azt követő kormányalakítási tárgyalások, met ahogy Benedek Zakariás fogalmazott, „mindig szükség van a frakcióra, ha kormányt kell alakítani vagy buktatni”, ezért a választások után más alkupozícióban lesz az RMDSZ.

Kapcsolódók

Kimaradt?