Nem számolják fel az „Iliescu-féle” forradalmi intézetet

Döntő házként elutasította szerdán a szenátus az 1989-es Decemberi Román Forradalom Intézetének felszámolását előíró 2019/91-es sürgősségi kormányrendeletet.

A jogi bizottság által elfogadott módosító javaslat értelmében a jelen jogszabály hatályba lépésétől számított 30 napon belül a kormánynak határozatban kell rendelkeznie az intézet tevékenységének újraindításáról, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket a kormányfőtitkárságnak kell kidolgoznia.

76 szenátor támogatta a rendelet elutasítását, 44-en ellenezték azt, 11-en tartózkodtak a szavazáskor.

A kormány többek között azzal indokolta az 1989-es Decemberi Román Forradalom Intézetének felszámolását, hogy annak tevékenysége „irreleváns volt az állami költségvetésből erre a célra költött összegekhez képest", továbbá hogy megalakulásától kezdve „politikai platformként" működött, amelyet kizárólagosan az államkasszából finanszíroztak, bár az eredeti elképzelés szerint saját bevételeiből kellett volna fenntartania magát.

A szenátusi vitán tartott felszólalásában Ionuţ Vulpescu szociáldemokrata párti (PSD) szenátor rámutatott, az intézet felszámolása azt jelentené, hogy „egyre kevesebbet akarunk megtudni azokról, akik életüket adták a demokráciáért".

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Florina Presadă az intézet felszámolása mellett foglalt állást, hangsúlyozva, ennek egyetlen szerepe jól fizető állást biztosítani két olyan személynek – Ion Iliescunak és Gelu Voican Voiculescunak –, akiket bíróság elé állítottak emberiesség ellen elkövetett bűntettek miatt. Şerban Nicolae PSD-s szenátor cáfolta ezt a vádat, szerinte Ion Iliescunak semmiféle jövedelme nem származott az intézetnél betöltött tisztségből. A Nemzeti Liberális Párt szintén az intézet felszámolása mellett érvelt a parlamenti vitán.

(Nyitókép forrása: kanald.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?