Elutasította a szenátus a különnyugdíjak „luxusadóját”

Elutasította szerdán a szenátus a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által benyújtott, a különnyugdíjak 90 százalékos megadóztatását előíró törvénytervezetet.

„AZ USR már 2016 óta próbálkozik a különnyugdíjak teljes felszámolásával, a parlamenti pártok képmutatása miatt azonban erőfeszítéseink eredménytelenek voltak. Ezek a pártok, főként a Szociáldemokrata Párt (PSD), azt mondták, adózzuk meg ezeket a nyugdíjakat. A PSD el akarja utasítani ezt a tervezetet, ahogyan a felsőház szakbizottságaiban is tette, mivel a PSD számára a politika egyet jelent azzal, hogy voksokért cserébe kedvezményekben részesítsenek különböző társadalmi-szakmai kategóriákat” – jelentette ki Florina Presadă USR-szenátor a felsőház plénuma előtt.

Nyomatékosította, az USR ellenzi a tervezetről kiadott negatív véleményezést, tekintettel arra, hogy „a románoknak el kell viselniük ezt a különnyugdíjnak nevezett méltánytalanságot”.

 

„Mivel magyarázzák meg a 704 lejes minimálnyugdíj és a legmagasabb, 70 ezer lejes különnyugdíj közötti különbséget? Miért nem akarják, hogy több milliárd lej folyjon be a büdzsébe, amellyel beruházásokat lehetne eszközölni az egészségügyben?” – érvelt felszólalásában a politikus.

Bár az állami nyugdíjrendszert „egységesnek” nevezik, az távol áll attól, hogy egységes legyen, bizonyos kategóriák különnyugdíjban részesülnek. Ez a nyugdíjkategória jogilag nincs is meghatározva, ettől függetlenül belefoglaltatik ebbe a gyűjtőszóba minden olyan nyugdíj, amelyet nem hozzájárulásos alapon ítéltek oda speciális törvények és kiszámítási módok alapján, és az állami büdzséből fizetnek, azaz az adófizetők pénzéből – áll a tervezet indoklásában.

Az ügyben a képviselőház lesz a döntő ház.

(Nyitókép: A szenátus | Fotó: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?