A PSD feltételeket szab a veszélyhelyzet meghosszabbításának támogatásához

Nyissák meg a kórházakat és állítsák le a közvetlen közbeszerzéseket – többek között ezt kéri a Szociáldemokrata Párt (PSD) a kormánytól az országos veszélyhelyzet meghosszabbításának parlamenti támogatásáért cserébe.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnökkel, a fő ellenzéki erőt jelentő PSD ügyvivő elnökével tárgyalt szerdán a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet meghosszabbítása kapcsán Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője. Az egyeztetésen más parlamenti pártok vezetői is részt vettek, köztük a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna, valamint a Pro Romániát vezető Victor Ponta.

Politikai források szerint szó esett a megbeszélésen a kórházak újranyitásáról a krónikus betegek megfelelő ellátása érdekében, ugyanakkor megegyezés született a kormány által lefolytatott közvetlen, versenytárgyalások nélküli beszerzések leállításáról is.

Arról is megállapodás született, hogy a külföldről érkezőket a 14 napos karantén vagy házi elkülönítés lejárta után minden esetben letesztelik koronavírusra. A megegyezés értelmében érvényben marad a kötelező maszkviselés a nyilvános helyeken és tömegközlekedési eszközökön.

Ugyanezen források szerint várják a kormány erre vonatkozó konkrét döntéseit, ezek az intézkedések ugyanis akkor is érvénybe léptethetők, ha megszűnik a veszélyhelyzet. A PSD ugyanakkor fenntartja, hogy a veszélhyezetet nem országos szinten, hanem csak a magas fertőzöttségű megyékben kellene meghosszabbítai.

„A Szociáldemokrata Párt támogatni fogja a parlamentben a lakosság védelmét szolgáló, felelős intézkedéseket" – tették hozzá a tanácskozás végén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?