Tăriceanu szerint semmi sem indokolja a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke úgy véli, orvosi szempontból nem indokolt a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítása, az intézkedés csak a kormány választási és üzleti érdekeit szolgálja.

„Amint az várható volt, Klaus Iohannis elnök parancsot adott a kormányfőnek, hogy hosszabbítsa meg a veszélyhelyzetet! Azt hiszem, Iohannis nagyon szeret Istent játszani! A döntést semmiféle orvosi érv nem támasztja alá, csakis a kormány választási és üzleti érdekei” – olvasható Tăriceanu Facebook-bejegyzésében.

Az ALDE elnöke szerint egyértelmű, hogy még ki akarnak csavarni egy kis pénzt a közbeszerzés nélkül kötött szerződésekből, talán bizonyos nyomokat is el akarnak tüntetni, és „néhány unokaöccsöt vagy a keresztgyerekek keresztgyerekeit zsíros állásokhoz juttatni. Hogy hihetnél a jóhiszeműségükben, amikor máig se árulták el, hány román állampolgárt teszteltek eddig, és hogy mi a magyarázata, hogy egyik nap csak 2500, míg másnap 10 ezer tesztet végeznek el? Az igazság az, hogy fogalmuk sincs, mit tegyenek, inkább maradnak a tiltásoknál” – írta az ellenzéki politikus.

Tăriceanu szerint csak helyi szinten van szükség a hatóságok beavatkozására és a veszélyhelyzet kihirdetésére, ott, ahol felüti a fejét a fertőzés. „Azt tanácsolom a kormány tagjainak, hogy ne is merjenek a parlament elé állni egy ekkora ostobasággal” – írta.

 

Véleménye szerint a kormánynak vissza kell térnie eredeti feladatához, éspedig „az ország vezetéséhez, a gazdaság újraindításához, a munkahelyek létesítéséhez, a nyugdíjak és gyerekpénz törvény szerinti emeléséhez, az aszály következményeivel való küzdelemhez, az öntözőberendezések megújításához, és egy sor más, fontos dologhoz, amelyeket mind elhanyagolt azért, hogy választási előnyt sajtoljon ki a koronavírusból”.

Klaus Iohannis államfő kedden úgy nyilatkozott: kevesebb korlátozással ugyan, de szükségesnek tartja a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Ennek érdekében a parlament támogatását kérte az államelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?