Elfogadta a szenátus a munkaügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt

Elfogadta kedden a szenátus a Violeta Alexandru munkaügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítványt.

Az Állítsátok meg a munkanélküliség és a szociális összeomlás minisztériumának fekete asszonyát címet viselő dokumentumot 76 szenátor szavazta meg, 28-an ellene voksoltak.

Az indítványt kezdeményező Szociáldemokrata Párt a miniszter lemondását követelte, arra hivatkozva, hogy a többek között a kényszerszabadságra küldött alkalmazottaknak járó állami támogatásról is rendelkező 2020/30-as rendeletet olyan rosszul szövegezték meg, hogy hat ízben is módosítani kellett rajta.

Az egyszerű indítvány megszavazása nem jelenti a miniszter leváltását, erről ugyanis csak a miniszterelnök dönhet.

Az RMDSZ is bírálta a munkaügyi minisztert

A járvány ideje alatt külföldről hazatérő állampolgárok munkapiaci elhelyezésére nem nyújtott megoldást a munkaügyi miniszter, és a szükségállapot ideje alatt külföldre utaztatott vendégmunkások körül kialakult helyzetet elfogadhatatlanul kezelte, hívta fel a figyelmet az indítvány keddi vitáján Derzsi Ákos, RMDSZ-es szenátor.

A szenátus munkaügyi bizottságának tagja továbbá azért is bírálta a tárcavezető tevékenységét, mert nem adott választ a megbetegedett kórházi dolgozók helyzetére. „A hatályos törvények értelmében munkahelyi balesetnek számít, ha egy kórházi alkalmazott – a munkahelyi körülmények miatt – a munkavégzés következtében betegedik meg. Eljárást kell minden esetben indítani, és kárpótolni azokat, akik a koronavírus ellen harcolva betegedtek meg. Kárpótolni kellene ugyanakkor azokat a családokat is, amelyeknek valamely tagja elhunyt a munkahelyi megbetegedés következtében” – idézi az RMDSZ közleménye Derzsi Ákost.

Az RMDSZ szenátora arra szólította fel a minisztert, hogy nyújtson egy pontos kimutatást arról, hogy hány ilyen esetet vizsgáltak ki, és milyen intézkedéseket rendelt el ez ügyben.

(Címlapfotó: gov.ro)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?