Ítélőtábla: együttműködött a Szekuritátéval Roxana Wring, az USR bukaresti szervezetének volt vezetője

A bukaresti ítélőtábla kedden megállapította, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) bukaresti fiókszervezetének volt vezetője, Roxana Wring együttműködött a Szekuritátéval. A döntés 15 napon belül megtámadható a bukaresti fellebbviteli bíróságon.

A Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) kérte a bukaresti fellebbviteli bíróságtól annak megállapítását, hogy Roxana Wring a Szekuritáté kollaboránsa volt.Roxana Wring 2019. október 9-én jelentette be, hogy kilép az USR-ből, miután megvádolták, hogy együttműködött a Szekuritátéval. Kifejtette, vissza fog térni a pártba, mihelyt az igazságszolgáltatás jogerősen megcáfolja ezt a vádat.

Wring akkor azt mondta, az egyetem elvégzése után két évig – 1977 és 1979 között – dolgozott az Országos Turisztikai Hivatalnál (ONT), ahol jelentéseket és jegyzőkönyveket írt „a haszontalan bürokrácia velejárójaként”, azonban bevallása szerint soha nem írt alá semmit szekus tisztek előtt. Kifejtette, gyanította, hogy az ONT igazgatója kapcsolatban állt a Szekuritátéval, azonban soha nem tudott megbizonyosodni arról, hogy ez valóban így volt-e.

Hozzátette, a sajtóban megjelent vádak nyomán kikérte a CNSAS-tól a dossziéját, és meglepődve vette tudomásul, hogy van mind megfigyelési, mind hálózati dossziéja, amelyeket azonban nem volt ideje addig részletesen áttanulmányozni. A politikus közölte, megfellebezi az ítélőtábla döntését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?