Az RMDSZ újabb mandátumra jelölte Asztalos Csabát a diszkriminációellenes tanács élére

Öt állami intézmény élére kell nevesítenie jelölteket a parlamentnek június végéig. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) élén Asztalos Csaba helyett Toni Greblă volt alkotmánybírót, más források szerint Adrian Nicolae Diaconu szenátort szeretné látni a parlamenti mandátumok relatív többségével rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD).

A PSD, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a kisebbségi kormányt adó Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alkudozik arról, hogy kiket jelöljenek a Pénzügyi Felügyelet (ASF), az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE), a Számvevőszék, a CNCD és a Törvényhozási Tanács megüresedő elnöki, alelnökei tisztségeire, illetve egyszerű tagoknak ott, ahol ez szükséges. A jelölési határidő csütörtökön lejárt, de a pártok nem jutottak közös nevezőre a kérdésekben, ezért a határidőt meghosszabbították egy héttel – írja a HotNews.

A legtöbb személycsere a diszkriminációellenes tanácsban várható, amelyben hét új tag kinevezése van kilátásban. A parlament felügyelete alá tartozó intézmények vezető testületeibe politikai egyezmények nyomán születnek a kinevezések, és hírek szerint a PSD igényt tart a CNCD elnöki posztjára, amelyre Toni Greblă volt alkotmánybírót, az egykori Dăncilă-kormány ex-főtitkárát javasolja, akit tavaly mentettek fel jogerősen egy három rendbeli korrupciós vád alól.

Greblát 2015 szeptemberében állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA) három rendbeli hatalommal való visszaélés, a hivatali tisztséggel összeférhetetlen pénzügyi és gazdasági tevékenység folytatása, szervezett bűnözői csoport létrehozása, és folyamatosan elkövetett hamis nyilatkozattétel vádjával. Emiatt lemondott a taláros testületben betöltött tisztségéről. A vádhatóság szerint 2010 óta szenátorként különböző formában többször kenőpénzt fogadott el üzletemberektől, cserében közbenjárását ígérte azért, hogy vállalataik állami megrendelésekhez jussanak.

Más források ugyanakkor azt állítják, hogy Adrian Nicolae Diaconu Temes megyei szenátor lenne a PSD jelöltje a CNCD-tagságra. A volt rendőrtisztnek is meggyűlt már a baja az igazságszolgáltatással, a G4Media szerint azonban megúszott egy illegális autókereskedési ügyet.

Politikai megfigyelők szerint a PSD „megorrolt” a CNCD-re és vezetőjére, Asztalos Csabára, mert a tanács egy korábbi ítéletében nem minősítette diszkriminálónak a közbeszédben használt „vörös pestis” kifejezést, amivel gyakran politikai ellenfeleik illetik a szociáldemokratákat.

A CNCD elnöki tisztségét 2005 februárja óta tölti be Asztalos Csaba, aki az RMDSZ jelöltjeként került a 2002-ben megalakított diszkriminációellenes tanácsba, de utóbb kilépett az érdekvédelmi szövetségből, hogy pártsemlegesként folytathassa tevékenységét. Az ő mandátuma idén áprilisban járt volna le, de a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot idején valamenniy tanácstag mandátumát meghosszabbították hat hónappal – magyarázta a Maszolnak. Hozzátette: minden párt csak tagokat javasolhat, az elnököt a testület a saját soraiból választja meg. „Ha meglesz a politikai támogatottságom, akkor lehet esélyem egy újabb elnöki mandátumra" – jelentette ki. Asztalos Csaba jelölését már benyújtotta a parlamentben az RDMSZ.

A CNCD jelenlegi elnöke a januári eredményhirdetés szerint megnyerte azt a versenyvizsgát, amelyet a külügyminisztérium írt ki az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) igazgatótanácsi tagságának betöltésére. Asztalos akkor az MTI-nek elmondta: ötéves mandátuma azután kezdődik, hogy a kormány is memorandumot fogad el a tisztségről, és ezt hivatalosan is közli a Bécsben székelő ügynökséggel.

Hozzáfűzte: az igazgatótanács általában évente két alkalommal ülésezik, de a testületet a megszokott tavaszi és őszi ülésszakon túl is összehívhatják. Feladata az ügynökség stratégiájának kialakítása és jóváhagyása, az ügynökség munkájának felügyelete. Kijelentette, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanácsban (CNCD) is folytatni kívánja a munkát. „Egyelőre nem tudni, hogy a külügyminisztérium elküldte-e a jelölésemet, de a járványhelyzet miatt elképzelhető, hogy ez még nem történt meg" – mondta a Maszolnak ezzel kapcsolatban.

(Nyitókép: Toni Greblă | Fotó: Pro TV)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?