A határon át ingázók érdekében dolgozott ki törvénytervezetet az RMDSZ

A Romániában a határ mentén élő, de Magyarországon dolgozók ingázásának könnyítésére iktatott törvényt az RMDSZ június 3-án a parlamentben – számolt be hírlevelében a szövetség.

A törvénytervezetet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője dolgozta ki. Mint mondta, a kezdeményezésre azért volt szükség, mert a koronavírus-járvány kialakulásáig Romániában nem voltak szabályozva a határ mentén élő, Magyarországon dolgozó személyek ingázásának feltételei, és a határok lezárásával komoly problémák adódtak. „Ezért egy partnerségi megállapodásra van szükség a két állam között, hogy az ingázóknak ne kelljen naponta több órás sorokat kiállniuk, amikor munkába mennek” – fogalmazott a politikus.

Szabó Ödön szerint az elmúlt időszakban a járványügyi megszorítások miatt több ezer, a határ mentén élő, de Magyarországon dolgozó személy várakozott naponta órák hosszat munkába menet. „Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet ezt az állapotot orvosolná, arra kötelezné az illetékes hatóságokat, hogy egy külön sávot hozzanak létre azoknak, akik minden nap a munkába való eljutás miatt kell átlépjék a határt, így jelentősen csökkenne a határátkelésnél töltött idő.” A kedvezményes átkelésben a tervezet szerint a családtagok, illetve az egy háztartáson belül élők is részesülhetnének.

A törvénytervezet kitér arra is, hogy a román−magyar fél közötti megállapodások értelmében mielőbb nyissák meg azt a 10 határátkelőt, amelyet az elmúlt években EU-s alapokból alakítottak ki, és aszfaltozták le a határra vezető utakat.

Kapcsolódók

Kimaradt?