„Fenntartható” nyugdíjrendszert szeretne a kormány


-A A+A kormány célja, hogy „a gazdaság teljesítőképességének arányában” emelje a nyugdíjakat – nyilatkozta hétfő este a Digi 24 televízió műsorában Ludovic Orban miniszterelnök, aki hozzátette: a 40 százalékos emelés a Szociáldemokrata Párt (PSD) által „jó előre felállított csapda”.

A kormányfő azt nyilatkozta: egyelőre nem tudja megmondani, mekkora nyugdíjemelést bír el a gazdaság. A kormányfő „fölöslegesnek” nevezte a nyugdíjemelést, ha azt utólag nem lehet finanszírozni. Úgy fogalmazott: „eljátszhatnák” azt, mint a PSD, hogy emelik a nyugdíjakat, elengedik az inflációt, s utólag kiderül, hogy valójában az emelt nyugdíjjal kevesebbet lehet vásárolni, mint azzal a pénzzel, ami az úgynevezett emelés előtt volt, de ezt nem szeretnék.

Úgy vélte: „normális gazdasági körülmények között” igen nehéz 40 százalékkal emelni a nyugdíjakat. Szerinte ez a PSD által előre kihelyezett csapda – tavaly, még a PSD-kormány idején fogadták el az erről szóló törvényt –, amely azt szolgálja, hogy a szociáldemokraták vissza tudják szerezni választási tőkéjüket, amennyiben kicsúszna a kezükből a hatalom.

Arról biztosította az időseket, hogy a nyugdíjak a „valós gazdasági eredmények alapján” fognak nőni, és megpróbálják ezt úgy megoldani, hogy az „az életszínvonal emelkedéséhez vezessen”.

A kormányfő számítása szerint a nyugdíjak 2021-ben 52 milliárd, 2022-ben 83-84 milliárd lej plusz kiadást eredményeznek, amelyet az állami költségvetésből kell finanszírozni. Azt mondta: akkor emelik a nyugdíjakat, amikor a kormánynak olyan adatok állnak a rendelkezésére, amelyekre „ténylegesen” alapozni lehet.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X