Hegedüs az USR-ről: amikor kampány van, magyarul beszélnek, amikor nincs, gyaláznak

FRISSÍTVE - A Szociáldemokrata Párt (PSD) tudatosan megakadályozza a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) éves jelentéseinek parlamenti elfogadását, mert nem akarja, hogy nyilvánosságra kerüljenek „a szélsőséges erdélyi magyar mozgalmakról szóló aggasztó információk” – állítja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyik parlamenti képviselője. Az RMDSZ szóvivője epésen reagált az állításra.

Lucian Viziteu USR-s képviselő, a SRI tevékenységét felügyelő bizottság tagja, vasárnap egy közleményben azt fejtegette: a PSD-nek szüksége van az RMDSZ támogatására, ezért nem érdekelt abban, hogy a közvélemény tudomást szerezzen az „erdélyi etnikai jellegű szélsőségek” veszélyeiről. A SRI éves jelentéseiben felhívja a figyelmet ezekre a veszélyekre, és ez a magyarázata annak, hogy miért nem kerültek az utóbbi négy évben a parlament elé ezek a dokumentumok – állítja a képviselő.

Viztieu szerint az utóbbi években a PSD és az ALDE számtalan engedményt tett az RMDSZ-nek, és támogatták az RMDSZ "alkotmányellenes" törvénytervezeteit. „Azért jártak el így, mert szükségük van az RMDSZ támogatására a parlamentben” – olvasható az ellenzéki politikus közleményében.

A képviselő emlékeztet: a SRI 2015-ös, 2016-os, 2017-es és 2018-as éves jelentése a parlament fiókjában hever, annak ellenére, hogy elfogadásukat törvény írja elő. „Amikor a parlament elfogadja a SRI éves jelentését, a tartalma nyilvánosságra kerül. Éppen ezt akarják megakadályozni a szociáldemokraták” – állítja Viziteu, aki emlékeztet arra is: a SRI már a 2012-es jelentésében felhívta a figyelmet a magyarországi revizionista mozgalmak erdélyi jelenlétére.

Lucian Viziteu állításait az RMDSZ szóvivője, Hegedüs Csilla tömören így kommentálta: „Hazugság, becstelen mondatok, uszítás. Amikor kampány van, akkor magyarul beszélnek, amikor nincs, akkor gyaláznak. Szégyen.” A SRI-t felügyelő parlamenti bizottság RMDSZ-es tagja, Csoma Botond pedig így reagált a Facebook-oldalán: az USR "papagájként ismételgeti az aranykorszak szekus közhelyeit".

Kapcsolódók

Kimaradt?