Az igazságügyi visszaéléséket vizsgáló ügyosztály megszüntetése ellen szavazott a CSM

Többségi szavazattal, 10 vokssal a 8 ellenében az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi osztály (SIIJ) megszüntetése ellen hozott döntést a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM). Egy érvénytelen szavazat volt: Gabriela Scutea legfőbb ügyészé.

A SIIJ megszüntetésének egyik kezdeményezője Cătălin Predoiu nemzeti liberális párti (PNL) igazságügyi miniszter volt. Az általa vezetett tárca szerint a SIJJ megalapítása, azaz 2018. október 23. óta nem tudott jelentős eredményeket felmutatni, sőt kérdésessé vált a korrupcióellenes harcban vállalt szerepe. Ezt bizonyítják többek közt a nagy korrupciós esetekben magyarázat nélkül visszavont jogorvoslatok.

Predoiu szerint például a tavaly lezárt 417 ügy közül csak két esetben emeltek konkrétan vádat, a többi ügyet ejtették.

A csütörtöki szavazáson a CSM 10 tagja elutasította a SIJJ megszüntetését, 8 pedig megszavazta az indítványt. Gabriela Scutea legfőbb ügyész érvénytelenítette a szavazatát, azzal magyarázva a cselekedetét, hogy bár egyetért a SIIJ felszámolásával, de annak módjával és a javaslat előterjesztési körülményeivel nem.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?