Führert emlegetett Iohannis kapcsán, megbírságolták Tăriceanut

Kétezer lejre bírságolta meg szerdán a Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Călin Popescu-Tăriceanut, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnökét a Klaus Iohannis államfőről korábban tett kijelentései miatt.

Tăriceanu többek között a „Führer” szót használta a Iohannist bíráló, április 16-ai Facebook-bejegyzésében. A CNCD szerint az ALDE elnökének a következő kijelentései diszkriminatívak:

„Iohannis úr idegei felmondták a szolgálatot. Úgy vélem, az elszigetelődés neki sem használ, amint nekünk sem. Csak így tudnám megmagyarázni bősz kirohanását mindazok ellen, akik nem értenek egyet a Cotroceni-palotából érkező rendelkezésekkel. Ma kategorizálta a politikusokat. Jók és rosszak. (...) Mivel teljesen meg vagyok győződve arról, hogy én a rosszak között vagyok, adnék neki néhány tanácsot: Lassabban a fenyegetésekkel, mert nem Führer, hanem - egyelőre - Románia elnöke.”

A CNCD szerint a kijelentések diszkriminatívak és sértik a méltósághoz való jogot. A határozatot a testület hét igen és egy nem szavazattal hozta meg. A bírságot Călin Popescu-Tăriceanu megfellebbezheti a bíróságon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?