A Belina-sziget visszakerül az állam igazgatása alá

Csütörtöktől a Belina-sziget visszakerül az állam igazgatása alá – jelentette be a kabinet csütörtöki ülésének elején Ludovic Orban miniszterelnök.

A Belina-szigetet és a Pavel-ágat ma visszaveszi az vízügyi hatóság, miután „hosszú ideig a Szociáldemokrata Párt és Liviu Dragnea teleormani barátainak kezén hányódott” – mondta a kormányfő.

Orban szerint megvizsgálják a szigetre törvénytelenül felhúzott épületek ügyét is. A kormányfő azt mondta, eljött az ideje annak, hogy „lezárják ezt a szomorú történetet, amelyben a vörös bárók megpróbálták saját birtokukba venni a román állam vagyonát”.

 

Az ügyészek szerint 2013-ban több állami tisztviselő többrendbeli törvénysértést követett el akkor, amikor a Belina-szigethez és a dunai Pavel-ághoz tartozó több mint háromszáz hektáros területet átadták az állam tulajdonából Teleorman megye tulajdonába és a megyei tanács adminisztrálásába, majd röviddel ezután bérbe adták a Tel Drum társaságnak. A vádhatóság szerint a terület az állam közvagyonát képezte, így kormányhatározattal nem, csak törvénnyel lehetett volna a tulajdonjogot módosítani.

(Nyitókép forrása: adevarul.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?