Belföld

 • Bocsánatot kérni jött Erdélybe Mesterházy Attila

  Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerdán Kolozsváron bocsánatot kért a határon túli magyaroktól azért, hogy 2004. december 5-i népszavazáson „egy rosszul feltett kérdésre rossz választ adtak". A politikus elhárította a maszol.ro-nak azt a felvetését, hogy a gesztust szavazatszerzés reményében tette.
 • Frunda György: ugyanaz vagyok, aki voltam

  Románia nemzetállamiságának alkotmányba foglalása szimbolikus, nem fedi a valóságot, és nincsenek sem politikai, sem jogi következményei – jelentette ki a maszol-ro-nak adott interjúban Frunda György, a kormányfő tiszteletbeli kisebbségügyi tanácsosa. Az RMDSZ volt szenátorát új szerepköréről kérdeztük.
 • Háromszéki prefektus: nem diszkriminál a hivatal honlapja

  A háromszéki prefektus képtelenségnek tartja az Országos Diszkriminációs Tanács (CNCD) határozatát, amely kimondja, hogy diszkriminál a Kovászna megyei kormányhivatal honlapja, mert a közérdekű információk többségét csak román nyelven közli. Codrin Munteanu a maszol.ro-nak elmondta: megóvta a fellebbviteli bíróságon a határozatot.
 • Ponta: január 23-án küldjük át a büdzsét a parlamentnek

  Politikai felhatalmazást kapott a Szociál-liberális Szövetség (USL) vezetőségétől Victor Ponta kormányfő arra, hogy szerdától hivatalos tárgyalásokat folytasson a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Bizottság (EB) küldöttségével. A koalíciós pártok hét eleji tanácskozása után a miniszterelnök azt is elmondta, hogy a 2013-as költségvetés-tervezetet várhatóan január 23-i ülésén fogadja el a kabinet és azonnal továbbítja a parlamentnek.
 • Visszavonta semmisségi folyamodványát Adrian Năstase

  Visszavonta hétfőn semmisségi folyamodványát a kétéves börtönbüntetését töltő Adrian Năstase. Ebben a politikus az ellene szóló ítélet megsemmisítését kérte.
 • A jobboldal elnökjelöltje lesz Cristian Diaconescu?

  Cristian Diaconescu volt külügyminiszter, az államfő tanácsosa a jobboldali erők elnökjelöltje lehet a 2014-es választásokon – nyilatkozták a Newsinnek a Demokrata Liberális Párthoz (PDL) közel álló források. Jelölését állítólag nemcsak Traian Băsescu, hanem Vasile Blaga, a PDL elnöke is támogatja.
 • A fészbuk dzsenerésönnek is üzenne az RMDSZ

  Az RMDSZ és általában a politikum a „fészbuk dzsenerésönt” nem tudja meggyőzően megszólítani – jelentette ki a maszol.ro-nak Kovács Péter főtitkár, akit a magyar érdekvédelmi szervezet idénre meghirdetett megújulásáról kérdeztünk. A szövetség új alapokra helyezése a májusi kongresszus feladata lesz.
 • Két kormányzási feltételt is szabott Antonescu az RMDSZ-nek

  Újabb részleteket árult el péntek este Crin Antonescu, a Szociál-Liberális Szövetség (USL) liberális társelnöke az USL és az RMDSZ közötti tavaly októberi megállapodás és a decemberi koalíciós tárgyalás hátteréről.
 • Stolojan ízekre tépte Victor Pontáék költségvetését

  Keményen bírálta és a kleptokrácia költségvetésének nevezte Theodor Stolojan a Victor Ponta kormányfő által csütörtök este bemutatott 2013-as büdzsétervezet. A Demokrata Liberális Párt európai parlamenti képviselője szerint a miniszterelnöknek fogalma sincs, mire alapozza az ismertetett adatokat, és megoldásokat sem kínált a polgárok gondjaira.
 • Nyílt háború az ügyészek és a kormány között

  Kendőzetlenül bírálta csütörtök este a Digi24 televízióban az eddig diplomatikus magatartásáról ismert Daniel Morar az igazságügyi minisztert és a kormányfőt. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője jelenleg a vádhatóságot irányítja Laura Codruta Kövesi volt országos főügyész utódjának kinevezéséig.
 • „Országértékelő” beszédet tartott Victor Ponta

  Év végére 150 euróval növekedik az egy főre eső román államadósság – jelentette be Victor Ponta "országértékelő" sajtóértekezletén. A miniszterelnök azt mondta, nem az előző kormányt kívánja bírálni, csupán a Románia „reális gazdasági helyzetét” és az idei büdzsé sarokszámait ismerteti.
 • Voiculescu azt állítja, hamarosan leteszi a parlamenti esküt

  Dan Voiculescu szenátor azt ígéri, hamarosan leteszi a parlamenti esküt, és ezzel véget vet a spekulációknak, melyek szerint a halogatással az igazságszolgáltatás elől menekül.
 • Nem kap fizetést a kormányfőtől Frunda György

  Tiszteletbeli tanácsosává nevezte ki Frunda Györgyöt a miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy az RMDSZ volt szenátora fizetség nélkül végzi majd a munkáját Victor Ponta kabinetjében.
 • Nem mond le a bírói tanács ügyész-elnöke

  Nem kíván lemondani tisztségéről Oana Schmidt-Haineală, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) hétfőn megválasztott elnöke. Szerdán az Agerpresnek elmondta: megkéstek azok, akik a mandátuma elnyeréséről szóló határozat visszavonására készülnek, mert ezt már hétfőn meg kellett volna tenniük.
 • Csökkenthetik a helyi adókat és illetékeket az önkormányzatok

  Elfogadta szerdán a kormány az önkormányzatokat adócsökkentésre feljogosító rendeletet. A jogszabály azonban előírja azt is, hogy az idei helyi adók és illetékek nem mérsékelhetők a tavalyi szint alá.  
 • Követné Depardieu példáját Ilie Năstase egykori teniszcsillag

  Gerard Depardieu példáját követné Ilie Năstase üzletember. Az egykori teniszcsillag túlzottan magasnak tartja a romániai adókat, ezért a francia színészhez hasonlóan orosz állampolgárságot venne fel.
 • Danileț: az ügyészek függetlenségére tör a kormány

  Változtatna a számára egyre kényelmetlenebbé váló ügyészek jogállásán és felszámolná szakmai függetlenségük intézményes garanciáit a szociálliberális hatalom – jelentette ki kedden a HotNews portálnak Cristi Danileț bíró. A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) tagja szerint a kormánypártok az idénre tervezett alkotmánymódosítással készülnek az igazságügy-minisztériumnak alárendelni a vádhatóságot.
 • Ilyés szerint lehetetlen helyzetet teremtett a kormány

  A kormány lehetetlen helyzetbe hozta az önkormányzatokat, mert a helyi adók és illetékek mértékének megállapításával kapcsolatban olyan rendelkezést fogadott el, amely határidejét nem lehet betartani, illetve törvénytelen – nyilatkozta kedden, Kolozsváron az RMDSZ önkormányzati kérdésekért felelős főtitkárhelyettese.
 • Totális a káosz a helyi adók és illetékek emelése körül

  Káoszt és zavart keltett a kormány helyi önkormányzatoknál azáltal, hogy még mindig nem fogadta el azt a sürgősségi rendeletet, amely a helyhatóságokra bízná a helyi adók és illetékek megemelését. A jogszabály elfogadására Liviu Dragnea kormányfő-helyettes még a tavaly tett ígéretet.