FRISSÍTVE – Radikálisan módosított a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezeten a szenátus

FRISSÍTVE: Elfogadta kedden este a szenátus a vészhelyzetet szabályozó törvénytervezetet. A jogszabály jelentősen módosult a kormány által beterjesztett változathoz képest.

Ez a törvény a szükségállapot május 14-i megszűnése után hozott korlátozó intézkedések jogi keretét teremti meg. A parlament sürgősségi eljárásban tárgyalja a tervezetet, szerdán a képviselőház – döntő házként – vitatja meg. A törvényt várhatóan már 15-én kihirdeti az államfő, de csak három nappal a Hivatalos Közlönybe való megjelenése után, 18-án lép hatályba. Ez azt jelenti, hogy három napig semmi nem korlátozza a polgárok életvitelét – emlékeztet a román sajtó.

A kormány 19 oldalas törvénytervezetéhez 64 oldalnyi módosító indítványt fűzött a szenátus jogi bizottsága, a módosított törvénytervezetet végül nagy többséggel, 111 vokssal 8 ellenében és 15 tartózkodás mellett fogadta el a kétkamarás parlament felsőháza. 

A szenátus elfogadta Șerban Nicolae szociáldemokrata (PSD) szenátornak azt a módosító javaslatát, miszerint a kormány vészhelyzetet hirdethet az ország egész területére vagy csak bizonyos településekre 30 napos időtartamra, amelyet a belügyminiszter javaslatára kormányhatározattal további 30 nappal meghosszabbíthat. Ha a vészhelyzet az ország egész területét érinti, a parlament jóváhagyására is szükség van.

A képviselőháznak és a szenátusnak a jóváhagyás igénylésétől számított öt napon belül együttes ülésen döntenie kell az ügyben. Amennyiben a törvényhozás elutasítja a szükségállapot jóváhagyását, az azonnali hatállyal megszűnik. A kormány tervezete szerint a vészhelyzetről az országos vészhelyzeti bizottság dönt, és sürgősségi kormányrendelettel hirdetik ki.

A szenátus további fontos módosítási javaslatokat is elfogadott:

  • A kereskedelmi egységek kötelesek maszkot biztosítani a személyzetüknek és a vásárlóiknak
  • A munkaadók csak az alkalmazottak beleegyezésével dönthetnek a távmunka bevezetéséről
  • A vészhelyzet idején kinyithatnak az éttermek és kávézók teraszhelyiségei, ha betartják a közegészségügyi óvintézkedéseket
  • A vészhelyzet lejárta utáni 90 napig érvényesek maradnak a különböző okiratok (személyi, jogosítvány stb.)
A szenátus az RMDSZ több módosító javaslatát is elfogadta. Ezekről itt olvashat részleteket. 

FRISSÍTÉS: A PSD javaslatára törölték a törvénytervezet szövegéből azt a lehetőséget, hogy a közintézmények versenyvizsga nélkül alkalmazhassanak a járvány elleni küzdelemhez szükséges munkaerőt hat hónapos munkaszerződéssel. Az egészségügyi tárcánál meghagyták ezt a lehetőséget, de a vizsga nélkül felvett alkalmazottak határozott idejű munkaszerződése nem tarthat tovább a veszélyhelyzetnél.

Robert Cazanciuc, a szenátus PSD-s ideiglenes elnöke szerint a kormányt csak az érdekelte, hogy a válsághelyzetet kihasználva folytathassa az átláthatatlan, versenytárgyalások nélküli közbeszerzéseket, politikai tisztogatást végezzen, saját embereit pedig versenyvizsga nélkül ültethesse a hivatalokba. A szenátus baloldali többsége azért is a kormányt tette felelőssé azért, hogy késve terjesztette be a tervezetet, így a törvény nem léphet idejében hatályba, tehát a hatóságoknak a jövő hét előtt várhatóan nem lesz törvényes eszközük arra, hogy korlátozzák a kijárást és gyülekezést.

Iuliana Scântei nemzeti liberális párti (PNL) szenátor szerint a jogszabályt „lefejezték”, a szenátus által átírt formában a tervezet „rosszul megfogalmazott, alkotmányellenes, és nem biztosítja a román állampolgárok hatékony védelmét a világjárvány ellen”.

„Ami még súlyosabb, lehetetlenné tették, hogy május 15-étől vészhelyzetet lehessen hirdetni, mert ezt a jogot a vészhelyzeti bizottság hatásköréből a kormány hatáskörébe utalták, amelynek határozatot kell hoznia erről, majd azt öt napon belül jóvá kell hagynia a parlamentnek" – magyarázta Scântei.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) frakciója nevében Radu Mihail azt állította, hogy az USR-szenátoroknak „rekordidő alatt" kellett módosító javaslatokat benyújtaniuk a projekthez azért, hogy „elfogadható formát” kapjon, ám ezek közül nagyon sokat elutasított a PSD.

Şerban Nicolae PSD-szenátor kifejtette: a jogi bizottságban a kormány törvényjavaslatának szinte valamennyi cikkelyét „kijavították". Hozzátette, az elfogadott módosításokat a PSD és az RMDSZ terjesztette elő. „Ócska, kontár, inkoherens projekttel álltak elő. Az összes feszültségforrást kiküszöböltük. A románok érdeke, hogy ezen időszak alatt a módosított változat szerint hozzák az intézkedéseket: fokozatosan, arányosan és diszkriminációmentesen" – mondta Nicolae.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?