Az RMDSZ nekiment a pénzügyminiszternek, de nem kéri a menesztését

Az RMDSZ képviselői nem fognak részt venni a pénzügyminiszter elleni egyszerű bizalmatlansági indítvány szavazásán, de nehezményezik, hogy Florin Cîțu eddig egyetlen olyan javaslattal sem állt elő, amely megoldást nyújtana a munkahelyek hiányára, valamint újraindítaná az országos gazdaságot a járványhelyzetben.

A képviselőház hétfőn vitatta meg azt az egyszerű bizalmatlansági indítványt, amit a Szociáldemokrata Párt nyújtott be a pénzügyminiszter ellen. Felszólalásában Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője kijelentette: az országnak valós pénzügyi megoldásokra van szüksége mielőbb ahhoz, hogy a gazdaság beindulhasson a szükségállapot után.

„A pénzügyminiszter által az elmúlt időszakban hozott intézkedések számos kérdést vetnek fel azáltal, hogy öntörvényűen, a parlamentet megkerülve bocsátja ki az országot rendkívül nagymértékben befolyásoló rendeleteket” – idézte az RMDSZ közleménye Benedek Zakariást.

A politikus kiemelte, hogy bár az RMDSZ számos intézkedéssel nem ért egyet, a jelenlegi járványhelyzetben nem lenne szabad politikai instabilitást eredményezni azzal, hogy a pénzügyminiszter menesztését kérik. Ezért az RMDSZ képviselői nem fognak részt venni az indítvány szavazásán.

A frakcióvezető mindazonáltal hosszasan sorolta a pénzügyminiszter „bűnlajstromát”. Emlékeztetett: Florin Cîțu a szükségállapot ideje alatt azoknak a vállalkozásoknak sem teremtette meg a szükséges működési és támogatási feltételeket, amelyek fontos szerepet töltöttek be a válsághelyzetben.

„Ráadásul csak kamatos kamattal tette lehetővé a hitelek halasztását mind az állampolgárok, mint a vállalkozások számára. Folyamatosan figyelmen kívül hagyja a parlament javaslatait, holott megoldást nyújtottunk a vállalkozások által bérbe vett ingatlanok bérének kifizetésének halasztására, és a kamatos kamat eltörlésére is” – fogalmazott a Benedek Zakariás.

A politikus nehezményezte, hogy mindmáig egyetlen olyan javaslattal sem állt elő a tárcavezető, amely megoldást nyújtana a munkahelyek hiányára, valamint újraindítaná az országos gazdaságot a járványhelyzetben.

„Arra kérjük a pénzügyminisztert, hogy mielőbb valós megoldásokkal, konkrét gazdaságélénkítő javaslatcsomaggal, a parlamenttel konzultálva jöjjön az állampolgárok elé. Mutasson be olyan cselekvési tervet, amely reális megoldásokat nyújt a jelenlegi gazdasági krízisre” – zárta beszédét a képviselő.

Kapcsolódók

Kimaradt?