Nemzeti régiók: az RMDSZ továbbra is felkarolja európai szinten a polgári kezdeményezést


-A A+

Az RMDSZ üdvözli a Kárpát-medencei magyar összefogást, amelynek köszönhetően több mint egymillió aláírás gyűlt össze a Székely Nemzeti Tanács által indított, a nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezés támogatására.

A szövetség közleményében emlékeztetett arra, hogy aktív szerepet vállalt a kezdeményezés népszerűsítésében és az aláírások gyűjtésében: áprilisban közel 150 ezer, papíron összegyűjtött aláírást adott át a szervezőknek.

„Székelyföld, Partium és valamennyi, európai kisebbségek által lakott régió nagyobb figyelmet, gazdasági támogatást érdemel az uniós forrásokból. Ezeket a régiókat értékteremtő közösségek lakják, sajátos nyelvvel és kultúrával, gazdasági és társadalmi felzárkóztatásuk közös cél. Ezért az RMDSZ európai kapcsolatai mozgósításával a kezdeményezés sikerén fog dolgozni” – idézte a közlemény Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt.

Mint írták, Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője Brüsszelben már március 17-én azzal a kéréssel fordult Vera Jourova alelnökhöz és Ilze Juhanosne főtitkárhoz, hogy a koronavírus-járvány miatt hozott megszorító intézkedések miatt az Európai Bizottság hosszabbítsa meg a futó polgári kezdeményezések határidejét. Az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői minőségében Vincze Loránt közölte: „Az EB megértette, hogy méltányos meghosszabbítani az aláírásgyűjtések határidejét, hiszen a kijárási tilalom közepette nem volt lehetőség az aláírásgyűjtéseket megfelelően népszerűsíteni. Információim szerint a jövő hét végéig az EB olyan intézkedést kezdeményez, amely a határidőket meghosszabbítja. Ezt az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak is meg kell erősítenie.”

Az RMDSZ EP-képviselője reményét fejezte ki, hogy a második aláírásgyűjtési időszakkal a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés esetében az egymillió aláírás mellett a másik érvényességi feltétel is teljesül, és a még hiányzó négy tagállamból is összegyűl a minimális aláírásszám.

Az uniós források elosztásánál a nemzeti, nyelvi sajátosságokat figyelembe vevő európai jogszabály megalkotását a csütörtök éjféli határidőig kérte ugyan egymillió európai polgár, de az aláírásokat hét tagországból, egy-egy megszabott kvóta szerint kellett volna teljesíteni, de nem mindenütt sikerült elérni az alsó határt.EZT OLVASTA MÁR?

X