Megrohamozták a nemzeti régiókért aláírók az EB oldalát, leállt a szerver

Szerda este hibaüzenetet adott az Európai Bizottság (EB) aláírásgyűjtő oldala, mert egyszerre sokan akarták aláírni a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezését a határidő közeledtével. Csütörtök reggel ismét működött az oldal, a számláló több mint 836 ezer aláírót mutatott a szükséges egymillióból.

„Ennyi támogatót egyszerre még soha sem láttunk, egyetlen kezdeményezésnél sem” – idézte az Európai Bizottság informatikusait Facebook-bejegyzésében Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja, aki ugyanakkor arra kérte azokat, akik aláíráskor hibaüzenettel találkoznak az oldalon, hogy küldjenek erről print screen felvételt a hibasoldal@gmail.com e-mail címre. Mint írta, az illetékesek elismerték, hogy a leállás az elégtelen szerverkapacitás miatt történt.

 

Az SZNT reménykedik abban, hogy a csütörtök éjféli határidőig meglesz az egymillió aláírás az interneten is, emellett 220 ezer papíron összegyűjtött aláírásuk is van, de nagyon sok helyen nem sikerült még begyűjteni az aláírási íveket. Izsák Balázs, az SZNT elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta, kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz a határidő kitolása érdekében, hiszen a koronavírus-járvány miatt március óta lehetetlenné vált a papír alapú gyűjtés, a meglévő aláírásokat sem sikerült összeszedni, és bizonyos uniós országokban azért maradt el a gyűjtés utolsó hulláma, mert nem tudtak odamenni.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló EU-s kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel. A polgári kezdeményezés elindítója megállapította: az elmúlt héten az aláírások afféle láncreakciója indult be, olyan nap is volt, amikor 24 óra alatt 93 ezer aláírás gyűlt össze.

Kapcsolódók

Kimaradt?